Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 26/11/2001


---

Zijn de westerse en de islamitische wereld te verzoenen?

Donderdag 6 december
presenteert prof. dr. Anton Wessels zijn boek Islam, verhalenderwijs. Wessels is hoogleraar Godsdienstwetenschap, in het bijzonder de Islam, aan de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit. Met zijn boek wil hij bijdragen aan wederzijds begrip tussen moslims en anders-gelovigen.

Aan de hand van literaire fragmenten uit het heden en het verleden bespreekt Wessels onze westerse ideeën over de islam. Met verhalen van schrijvers tussen twee culturen, waaronder vrouwen en jongeren, toont hij de belevingswereld van moslims die in de diaspora leven in het Westen. Door al deze verhalen in samenhang met elkaar en hun omgeving te bespreken, geeft hij een genuanceerd beeld van hoe moslims, én niet-moslims, omgaan met vragen over geloof, leer en leven.

Velen noemen Islam en terrorisme in één adem. Terroristen plegen hun aanslagen in naam van de heilige oorlog en commentatoren verbinden fundamentalisme, fanatisme, geweld en geloof maar al te vaak heel gemakkelijk. Maar de overgrote meerderheid van de moslims voelt zich met de denkbeelden van deze extremistische geloofsaanhangers niet verwant; Islam en salam (shalom) betekenen juist vrede. In zijn boek typeert Wessels de Islam als een ´vertelgemeenschap´, waarin de omgang met elkaar en met God centraal staat. Hij verbindt de verhalen uit de joodse, christelijke en de islamitische traditie en laat zien dat koran en bijbel, naast verschillen, veel gemeenschappelijks bevatten.

Naar aanleiding van het boek, maar ook van de recente ontwikkelingen in de verhouding tussen de westerse en de islamitische wereld, zal Wessels een lezing houden over hoe we deze vertelgemeenschap plegen te typeren en over hoe men vaak zijn antipathie een religieuze uitdrukking geeft. Daarna vindt een debat plaats over de vragen die het boek en de lezing hebben opgeroepen.