Rijksuniversiteit Groningen

Nieuw Europees netwerk voor minderheidstalen

Van 6-8 december 2001 organiseren de Provincia di Oristano en de Rijksuniversiteit Groningen een workshop in Paulilatino op Sardinië, Italië. Doel van deze workshop is de oprichting van een nieuw Europees netwerk dat zich zal bezighouden met het ontwikkelen van een effectieve politiek voor het behoud van de minderheidstalen in de Europese Unie. Het netwerk zal bestaan uit vertegenwoordigers uit verschillende takken van taalwetenschap, die tevens spreker zijn van een mindersheidstaal.

De organisatoren van de workshop, getiteld: "Bridging the Gap between Academic Linguistics and Language Preservation" willen dit nieuwe "native-linguist" netwerk oprichten met vertegenwoordigers uit de verschillende takken van taalwetenschap, omdat door hun expertise het probleem van taalbehoud meer van binnenuit bestudeerd kan worden.

Door de achtergrond van de leden, allen sprekers van een minderheidstaal, ontstaat er een beter contact met de taalminderheidsgroepen in de Europese Unie. Dit contact moet ervoor zorgen dat deze groepen aangespoord en ondersteund worden in het ontwikkelen van een eigen visie op het behoud van de diversiteit aan talen in de Europese Unie en het creëren van mogelijkheden daarvoor. Tevens kunnen door dit netwerk de taalminderheidsgroepen in de Europese Unie beter van elkaars kennis en ervaring gebruikmaken. Het netwerk zal om die reden ook met gelijksoortige netwerken buiten Europa contacten onderhouden.

Datum en tijd

6 t/m 8 december 2001

Titel

Nieuw Europees netwerk voor minderheidstalen

Plaats

Paulilatino, Sardinië, Italië

Organisatie

Provincia di Oristano en Rijksuniversiteit Groningen

Informatie

Faculteitsbureau Letteren, Joke van Kuijk, tel. 050-363 5906 (ma-woe-vr), http://odur.let.rug.nl/~heeringa/minority/