Rijksuniversiteit Groningen

27 nov 2001

Nummer 178 27 november 2001

Menselijk gedrag in voor- en tegenspoed

In welke situaties laten mensen bepaalde eigenschappen zien? De ene persoon wordt witheet wanneer hij onderweg naar een belangrijke vergadering in een file terechtkomt, de ander berust in het onvermijdelijke en gaat de krant lezen. Drs. Maaike ten Berge ordende situaties met behulp van de eigenschappen die in die situaties naar voren kunnen komen. Alle situaties waarin mensen verzeild kunnen raken zijn onder te verdelen in vier dimensies: voor- en tegenspoed, positionering en sociaal gedrag. Maaike ten Berge promoveert op 6 december 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Situaties verzameld
Vier dimensies
Big five
Onderzoek in andere gebieden
Assessment-instrumenten
Curriculum Vitae
Noot voor de pers

Ten Berge liet proefpersonen situaties beschrijven waarin bepaalde eigenschappen van mensen naar voren zouden kunnen komen. De eigenschappen die ze hiervoor gebruikte, vallen onder het zogenaamde 'big five' model. Dat model gaat er vanuit dat je eigenschappen kunt terugvoeren op de eigenschappen extraversie, vriendelijkheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en autonomie.

Situaties verzameld

Ten Berge verzamelde met behulp van verschillende methoden 3000 situaties, die zij vervolgens ordende. De verzameling die Ten Berge opstelde is heel breed. In soortgelijk onderzoek formuleren onderzoekers vaak een bepaald aantal situaties die binnen één domein vallen, bijvoorbeeld stresssituaties. De brede aanpak is een redelijk uniek aspect van dit soort onderzoek .

Vier dimensies

Ten Berge concludeert dat situaties te ordenen zijn met behulp van vier dimensies: voorspoed, tegenspoed, positionering en sociaal gedrag. Onder positionering wordt verstaan of iemand kan omgaan met een situatie waarin hij of zij een standpunt in moet nemen. Bijvoorbeeld wanneer iemand ruzie heeft, de verantwoordelijkheid draagt of iets nodig heeft van een ander. Een feest geven of informatie vragen zijn voorbeelden van situaties waar sociaal gedrag van belang is.

Big five

Ten Berge: "Er zijn situaties waar mensen met verschillende eigenschappen geen verschillen laten zien, bijvoorbeeld als ze naar de kerk gaan." In andere situaties bleek de spreiding van de eigenschappen die mensen lieten zien juist veel groter te zijn. In de literatuur wordt soms een tweedeling genoemd ten aanzien van de big five. Ten Berge: "Vriendelijkheid en zorgvuldigheid worden wel karaktereigenschappen genoemd, extraversie en emotionele stabiliteit temperamentele eigenschappen. In mijn onderzoek ben ik niet uitgegaan van deze tweedeling. Toch zie ik in mijn uitkomsten wel de trend dat de karaktereigenschappen in veel meer situaties terugkomen dan de temperamentele eigenschappen."

Onderzoek in andere gebieden

Met haar onderzoek heeft Ten Berge een eerste aanzet gegeven voor een algemene beschrijving van de structuur van situaties vanuit het eigenschappsychologische perspectief. Ten Berge: "Deze studie is alleen uitgevoerd in Nederland. Het zou interessant zijn om een soortgelijk onderzoek uit te voeren in andere gebieden. Ik denk zelf dat de dimensies tegenspoed, voorspoed, positionering en sociaal gedrag ook te vinden zullen zijn in andere steekproeven. De concrete situaties in Nederland verschillen natuurlijk van die uit andere gebieden, maar uiteindelijk verwacht ik dat je ze in zekere mate weer terug kunt brengen naar deze vier dimensies."

Assessment-instrumenten

De resultaten van het onderzoek zijn vooral van wetenschappelijke waarde en niet direct toe te passen in de praktijk. Ten Berge: "Voordat je mijn gegevens kunt gebruiken bij bijvoorbeeld personeelsselectie, moet er eerst een vertaalslag naar de praktijk gemaakt worden. Er zullen eerst assessment-instrumenten gemaakt moeten worden waar de juiste combinatie van eigenschappen en situaties in wordt verwerkt. Dan kun je in de praktijk voorspellen welke eigenschappen mensen bezitten. Of deze situationele voorspelling beter is dan die op basis van de bestaande instrumenten, moet nog worden onderzocht."

Curriculum Vitae

Maaike ten Berge (Groningen, 1973), studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichte haar promotieonderzoek bij het Heymans Instituut van de RUG en was als AIO lid van het Kurt Lewin Instituut. Zij werkt inmiddels als adviseur Management Services bij adviesbureau Marsman, Van Dorssen en Partners te Groningen. Maaike ten Berge promoveert tot doctor in de Psychologische, Pedagogische en Sociale Wetenschappen bij professor dr. W.K.B. Hofstee. Haar onderzoek is gefinancierd door de RUG. De titel van het proefschrift luidt: Vrijbuiters en voorspoed. De structuur van situaties vanuit een eigenschappsychologisch perspectief.

Noot voor de pers

Nadere informatie: drs. Maaike ten Berge, telefoon (050)527 06 61 (werk), e-mail: mtenberge@yahoo.com