Ingezonden persbericht


Embargo tot 6 december 2001
Kombinatie '86 en Stienstra beste verhuurders,
Portaal en Poelwijck Sweers de slechtste

Kombinatie '86 uit Zeist en Stienstra Beleggingen BV uit Heerlen zijn gekozen tot de beste verhuurders van 2001. De slechtste verhuurders van dit jaar zijn Portaal Leiden en Poelwijck Sweers Vastgoedmanagment uit Amsterdam. De prijzen worden 6 december uitgereikt. U bent daarbij van harte Welkom. Zie bladzijde 2 van dit persbericht voor het programma van de dag.

Brede ondersteuning voor Stienstra
Stienstra Beleggingen BV haalt de prijs van beste particuliere verhuurder van het jaar voor de derde keer op rij binnen. Maar liefst dertien huurdersorganisaties uit het hele land vonden dat Stienstra zich opnieuw voorbeeldig heeft gedragen. Vorig jaar waren dat er tien. Ook een aantal individuele huurders meldde Stienstra aan als beste. De tevredenheid over de dienstverlening, het huurbeleid, het onderhoud en het overleg (de vier criteria waarop de verhuurders worden beoordeeld) is groot. Stienstra blijkt zijn huurders serieus te nemen. Een huurdersorganisatie uit Den Haag peilde voorafgaand aan de voordracht via een enquête de mening van de achterban. Ook onder deze reacties was geen wanklank te ontdekken.

Kombinatie '86, een prachtige verhuurder
Kombinatie '86 uit Zeist is momenteel de beste woningcorporatie. De jury spreekt van 'een prachtige verhuurder'. Het overleg met de huurders is van uitstekende kwaliteit, maatschappelijk vervult Kombinatie '86 een voortrekkersrol. Men heeft de instelling van onderhoudsteams gestimuleerd om de woonomgeving netjes te houden. De teamleden hebben een Melkertbaan en staan bij Kombinatie '86 op de loonlijst. Kombinatie '86 schroomt niet om maatschappelijke problemen aan te pakken. Drugs- en criminaliteitsproblemen worden aangepakt. De huurders hebben echt invloed op het beleid en beheer. Niet alleen overlegt de corporatie met een seniorenkerngroep en een jeugdbewonerscommissie over hun specifieke wensen en belangen, men probeert ook actief de participatie van allochtonen te vergroten. Er is een wijkwinkel in het leven geroepen met één loket voor wonen en welzijn. Dit initiatief slaat zo goed aan, dat het in andere wijken navolging krijgt. Overigens ontving Kombinatie '86 die onderscheiding ook al in 1999.

Portaal Leiden laat het afweten in de Condorhorst
Huurders van de woningen aan de Condorhorst in Leiden vinden bij hun verhuurder, Portaal Leiden al jaren geen of nauwelijks gehoor vinden voor hun klachten: onderhoud blijft uit, vindt niet volgens afspraak plaats, of blijft steken bij lap- en plakwerk. Serieus overleg komt er niet van de grond, ondanks alle pogingen daartoe van de bewonerscommissie. Vandaar dat deze Portaal hebben voorgedragen als slechtste sociale verhuurder. Verder zijn de huurders ontevreden over de dienstverlening (de bereikbaarheid is slecht en klachten raken na melding zoek) en over het huurbeleid.

Poelwijck Sweers, rechtlijnig en slecht
Helemaal kwalijk is het optreden van Poelwijck Sweers Vastgoedmanagement, de slechtste particuliere verhuurder, tegenover zijn huurders in de wijk Cronenburg/Egelenburg. Van dienstverlening, onderhoud of overleg met de huurders is geen sprake. In het huurbeleid is deze verhuurder zeer rechtlijnig: iedereen betaalt minstens het wettelijk maximum.

De huurcommissie en de kantonrechter stellen protesterende huurders bijna altijd in het gelijk, maar tot overleg met de verhuurder leiden deze succesjes helaas niet. Wie eigenlijk de eigenaar van de woningen is weten de huurders evenmin, want die verschuilt zich achter een wirwar van namen, letterlijk een brievenbusconstructie. Kortom, een dikke onvoldoende op alle punten.

De jury
De jury bestond dit jaar uit mr. C.G.P. Goudriaan (advocaat huurrecht te Amsterdam), A. van Heeringen (juridisch medewerker Stichting De Ombudsman), mr. J.T. Peters (juridisch medewerker Consumentenbond), C.A. Kerling-Simons (huurder in de particuliere huursector), T. Knaapen, (huurder in de sociale huursector) en M.P. van Veen (directeur Woonbond).

Programma prijsuitreiking op 6 december 2001

11.00-11.30 uur
Poelwijck Sweers, slechtste particuliere verhuurder Voor het bezit Cronenburg/Egelenburg in Amsterdam
A.J. Ernstzstraat 595 A Amsterdam. Telefoon (020) 301 95 95

12.30-13.00 uur
Woningstichting Portaal Leiden, slechtste woningcorporatie Voor het bezit Condorhorst in Leiden
Schuttersveld 9, Leiden. Telefoon (071) 525 57 77

14.00-15.00 uur
Kombinatie '86, beste woningcorporatie
Steniaweg 44, Zeist. Telefoon (030) 693 66 00

17.00-18.00 uur
Stienstra Beleggingen BV, beste particuliere verhuurder Kruisstraat 56, Telefoon (045) 563 82 20

Amsterdam, 5 december 2001
Nummer: U01.889
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Hans Roseboom, tel. (020) 551 77 16
of 06 2246 5543.