Ingezonden persbericht

Synstar onderzoekt Europese IT-afdelingen

"IT-managers Benelux: weinig zorgen over downtime"

Utrecht, 6 december 2001 -Synstar International, een onafhankelijke leverancier van IT-services voor Business Availability, concludeert dat IT-managers in de Benelux zich betrekkelijk weinig zorgen maken over de downtime van hun systemen. Dat is opmerkelijk, omdat in de Benelux de systemen verhoudingsgewijs vaker uitvallen dan in de omringende landen. Dat maakt Synstar op uit de resultaten van het onderzoek 'Switched on across Europe'. Deze pan-Europese studie onder IT-managers van meer dan 600 organisaties werd in september 2001 afgerond.

Slechts 10 procent van de IT-managers in de Benelux zegt zich zorgen te maken over de downtime van hun systemen, in relatie tot hun positie. Alleen hun Spaanse collega's maken zich nog minder zorgen (3 procent). IT-managers in de ons omringende landen daarentegen maken zich daar aanmerkelijk drukker om: Groot-Brittannië 25 procent; Duitsland en Frankrijk beide 14 procent. De ontspannen houding in de Benelux is opmerkelijk, omdat de downtime per maand beduidend hoger ligt dan in de andere landen. Gaan in de Benelux gemiddeld 11,5 uur per maand de schermen ongewild op zwart, in Frankrijk, Duitsland, Ierland en Groot-Brittannië is dat respectievelijk 8 uur, 9 uur, 9 uur en 11 uur. Alleen in Spanje liggen de systemen er nog langer uit: 13 uur.

IT-managers in de Benelux maken zich wel meer dan hun buitenlandse collega's zorgen om inbraken en virussen. Het percentage van 22 procent dat zich hier druk over maakt, steekt af tegen bijvoorbeeld Frankrijk en Groot-Brittannië (beide 11 procent) en Duitsland (17 procent). Alleen Ierland scoort met 29 procent hoger.

Op de vraag welke Europese overheid in de ogen van alle respondenten de beste ondersteuning biedt aan de nieuwe economie, komt die in Duitsland als beste uit de bus (33 procent). Goede tweede is het imago van de Britse overheid (27 procent). De Nederlandse en de Franse overheid staan samen met 12 procent op een gedeelde derde plaats. Daarna volgen Zwitserland (9 procent), België en Spanje (3 procent) en Italië (1 procent).

In de ogen van de Benelux-managers doet Nederland het goed. Na Groot-Brittannië, dat met 39 procent op de eerste plaats staat, is de Nederlandse overheid met 19 procent een goede tweede. De Belgische overheid daarentegen scoort laag onder de Benelux-respondenten: slechts 2 procent vindt dat de Belgische overheid de beste ondersteuning biedt. Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië scoren in de Benelux respectievelijk 16 procent, 11 procent, 7 procent en 5 procent. Spanje staat onderaan met 1 procent.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de IT-manager in de Benelux een echte gezinsman is in vergelijking met zijn Europese collega's. Slechts 16 procent van hen miste door het werk belangrijke gebeurtenissen in het leven van de kinderen. De Duitse IT-managers gaven heel wat vaker hun werk voorrang (30 procent) en ook in Groot-Brittannië (28 procent) en Frankrijk (18 procent) wordt vaker voor het werk gekozen dan voor het gezin. Overige familiezaken staan minder hoog op de prioriteitenlijst in de Benelux: 54 procent geeft aan in dergelijke gevallen aan het werk voorrang te hebben geven. Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn wat dat betreft meer op familie gericht, met respectievelijk 33 procent, 45 procent en 46 procent.

Gezondheid is een belangrijk aandachtsgebied voor IT-managers in de Benelux. Op de vraag of er door het werk wel eens een medische afspraak was gemist, antwoordde slechts 22 procent bevestigend. Vooral in Duitsland en Groot-Brittannië ligt dit percentage een stuk hoger: beide 42 procent. Frankrijk neemt met 26 procent een middenpositie in.

Switched on across Europe
Het pan-Europese onderzoek van Synstar, 'Switched on across Europe', is gehouden onder 600 IT-managers/directeuren in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland en Spanje. De ondervraagden zijn werkzaam in organisaties van 200 of meer medewerkers, verdeeld over de sectoren banking, insurance, zakelijke dienstverlening, retail en telecommunicatie, en 'overige'.

Het volledige onderzoek is op te vragen bij Noud Heijna van Lammers van Toorenburg PR, tel. 030 - 6565070.

Synstar
Synstar International (Londen Stock Exchange: SYN) is een pan-Europese onafhankelijke leverancier van diensten op het gebied van Business Availability. Aan ruim 2.500 klanten in 13 Europese landen levert Synstar een compleet portfolio van geavanceerde systemen en diensten voor IT-ondersteuning, die bedrijven een permanente beschikbaarheid van hun IT-infrastructuur garanderen. Met meer dan 3.000 medewerkers richt het bedrijf zich met geïntegreerde diensten op vijf terreinen: Business Continuity Services, Computer Services, Networking, Lifecycle-management en Data Management. Meer informatie is te vinden op www.synstar.nl.