Consumentenbond

Consumentenbond boos op overheid over UPC
6 december 2001

De Consumentenbond vreest dat het grote banenverlies bij UPC grote gevolgen heeft voor de dienstverlening aan de klanten. Het kabelbedrijf is in ernstige financiële problemen geraakt en de consument is daar de dupe van. De overheid had dat moeten voorkomen door borging, toezicht en open toegang. Drie eisen die zaterdag op het congres van de Consumentenbond zullen worden neergelegd bij de politiek. Ook roept de Bond leden van de Tweede Kamer op om een spoeddebat te eisen.

UPC heeft de focus op financiële prestaties en is niet geïnteresseerd in de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening aan zijn klanten. Dat is logisch. De monopolist maakt handig gebruik van het feit dat zijn klanten niet over kunnen stappen naar een ander kabelbedrijf en maakt vervolgens als commercieel bedrijf keuzen die weinig te maken hebben met het instandhouden van de maatschappelijk essentiële dienst die ze levert. De overheid heeft de kabel op een onverantwoorde manier geprivatiseerd en moet die fout nu alsnog snel herstellen.

Dat betekent dat ze het publieke belang moet waarborgen, dus moet zorgen dat de televisiedoorgifte altijd in stand blijft, ook als UPC nog verder in financiële problemen raakt. Verder betekent dat dat er alsnog scherp toezicht moet komen. Het huidige toezicht op de kabelsector is slap en versnipperd. Er moet een nieuwe Onafhankelijke Communicatie Autoriteit komen die zelfs kan ingrijpen in de bedrijfsvoering van UPC. En tot slot betekent dat dat er open toegang tot de kabel moet komen.

In een concurrerende markt kan UPC namelijk niet anders dan rekening houden met de klant. Deze drie eisen zal de Consumentenbond zaterdag op zijn jaarlijkse congres voorleggen aan de fractievoorzitters Melkert, Balkenende en De Graaf. De Bond heeft vooral veel kritiek op het Paarse kabinet, dat jarenlang de kabelklant in de kou heeft laten staan en het nagelaten heeft om de rol van marktmeester op te pakken. De Consumentenbond vraagt aan de leden van de Tweede Kamer om een spoeddebat met staatssecretaris Van der Ploeg te vragen.