Gemeente Enschede

Overheidsbijdrage voor extra kwaliteit in Roombeek Enschede, 6 december 2001
Vandaag ondertekenen Minister Van Boxtel van Grote Stedenbeleid, burgemeester Mans van Enschede en de heer Hendrikx, Commissaris van de Koningin in Overijssel het convenant `Kwaliteitsimpuls Roombeek'. In het convenant staat omschreven op welke manier de gemeente Enschede een bedrag van 70 miljoen gulden gaat inzetten in de Enschedese wederopbouwwijk Roombeek. Naast het onlangs toegekende bedrag van 60 miljoen gulden van het Rijk heeft ook de provincie Overijssel toegezegd financieel bij te dragen aan de kwaliteitsimpuls, met een bedrag van 10 miljoen.

In de kwaliteitsimpuls staat een vijftal projecten omschreven die ervoor zullen zorgen dat de wijk een extra sprong vooruit kan maken. Deze projecten zijn: het terugbrengen van de Roombeek in het gebied, een activiteitengebouw voor de hele wijk met brede school, jeugd- , sport- en welzijnsactiviteiten en ruimten voor verenigingen, een cultuurcluster dat voor een deel gehuisvest wordt in historische fabriekspanden, kenniswijk Enschede Noord. Daarnaast komen er bijdragen voor particulier opdrachtgeverschap en de mogelijke vestiging van een veiligheidsinstituut. De projecten in de kwaliteitsimpuls komen ten goede aan direct en indirect getroffenen van de vuurwerkramp (zowel burgers, verenigingen, kunstenaars en bedrijven) en dienen ook om de hele wijk naar een kwalitatief hoger niveau te brengen. Voor de omschreven projecten zijn prestatie-afspraken gemaakt met Rijk.

De toegekende financiële middelen gaan niet ten koste van het eerder toegezegde budget van 270 miljoen gulden. Het gaat ook niet om elementen die bij een `normale' herstructurering in een naoorlogs gebied meegenomen worden. Als de gemeente extra financiële middelen (bijvoorbeeld Europese subsidies) weet te genereren, dan wordt dit niet gekort op de nu toegezegde gelden.

De projecten

De Roombeek terug in het gebied
Bij de kwaliteiten in het Twentse landschap horen de vele beken, die het overtollige hemelwater afvoeren naar de Regge en de Dinkel. Tot aan de stadsrand van Enschede is de bekenstructuur vrijwel intact. In de stadsaanleg van na de oorlog zijn in de stad de beken vrijwel overal verdwenen. Afgesproken is dat de loop van de Roombeek, een beekje dat vroeger door de wijk stroomde, over een lengte van minimaal 1500 meter wordt hersteld. Daarnaast is de gemeente de inspanningsverplichting aangegaan om ook buiten het plangebied tot goede doortrekkingen van de beek te komen. Het terugbrengen van de Roombeek is een idee dat door de oud-bewoners aangedragen is. Enschede heeft de afgelopen jaren een naam opgebouwd met vormen van duurzaam waterbeheer, het inpassen van de afvoer, filteren en berging van het afgekoppelde hemelwater in de openbare ruimte. In het stedenbouwkundig plan voor de wijk zijn de bleken (groengebieden) gecombineerd met een teruggebrachte Roombeek en bassins voor de berging van overtollig hemelwater. De bleken hebben verschillende functies, waaronder die van herdenking en herinnering aan de ramp.

Geclusterde voorzieningen en Brede School
De kwaliteitsimpuls wordt ook gebruikt voor het realiseren van een Brede school `plus', waarin in ieder geval 15 tot 20 schoollokalen komen. Verder is er de inspanningsverplichting om samen met andere (markt)partijen de volgende voorzieningen te ontwikkelen: een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, peuterspeelzalen, jeugdhonk. sportzalen/wijksport en dienstenknooppunt. Ook ligt er de afspraak om zoveel mogelijk samenwerking en integratie te bereiken met de al geplande schoollokalen uit andere plannen.

Cultuur
Roombeek had in tal van opzichten al voor de ramp een bijzonder profiel door de aanwezigheid van het Rijksmuseum Twenthe, de vele kunstenaars en ateliers in het gebied en hun hechte relatie met de overige gebruikers en bewoners van het gebied. Veel kunstenaars hadden een onderkomen in de oude fabriekspanden, die herinneren aan het Enschedese textielverleden. De ramp heeft circa 85% van de gebouwde omgeving weggevaagd. Met het geld uit de kwaliteitsimpuls ontstaat de mogelijkheid om zeer behoedzaam om te gaan met de nog resterende elementen. Bij de wederopbouw geven juist de historische panden continuïteit en een vertrouwde identiteit aan de wijk. Afgesproken is dat Roozendaal, Cord Finsh en het Balenmagazijn worden behouden en bestemd worden voor het onderbrengen van zoveel mogelijk museale en culturele functies, het toegankelijk maken van historische archieven en ateliers voor kunstenaars. Verder zoekt de gemeente naar versterking van deze functies met commerciële partners.

Kenniswijk Enschede Noord
De plannen voor kenniswijk Enschede Noord ondersteunen zowel het gewenste vestigingsklimaat voor hoger opgeleiden en hogere inkomens in de nieuwe wijk, maar ook de communicatie met en participatie van getroffenen en terugkeerders. Kenniswijk Enschede Noord voorziet in het bouwen van een virtuele wijk, waarin oud-bewoners elkaar weer kunnen ontmoeten. Daarnaast wordt de nieuwe wijk voorzien van een moderne ICT-infrastructuur. Dit stimuleert het ontstaan van nieuwe bedrijvigheid, diensten en werken aan huis. Bovendien vormt het een belangrijke voorwaarde voor het gewenste culturele klimaat en verbindt dat met de andere (educatieve) voorzieningen in het gebied.

Proceskosten
Verschillende ideeën voor de wederopbouw van de wijk vergen extra proceskosten. Ook hiervoor is in de kwaliteitsimpuls extra geld aangevraagd en gehonoreerd. Het gaat met name om twee bijzondere doelstellingen:

* Onderzoek en kennisoverdracht particulier opdrachtgeverschap In Roombeek krijgen de bewoners veel ruimte om hun woning naar eigen idee te realiseren. Om getroffenen en andere particuliere opdrachtgevers hierbij te ondersteunen wordt een bouwbureau opgericht. Dit bouwbureau gaat de naar verwachting 350 particuliere opdrachtgevers ondersteunen en adviseren bij het ontwikkelen van een eigen woning, werkruimte/atelier of winkel. Door de ondersteuning moet het met name voor middengroepen mogelijk worden om een pand naar eigen programma en smaak te ontwikkelen. Ook zullen experimenten worden ontwikkeld om de kostenefficiency van het particulier opdrachtgeverschap ten opzichte van het consumentgericht bouwen door institutionele partijen in Nederland te vergroten.

* Proceskosten Veiligheidsinstituut
Tweede project waarvoor extra proceskosten worden gemaakt is de oprichting van het Instituut voor Openbare Veiligheid. Meerwaarde van het onderbrengen van dit instituut in Roombeek is het letterlijk terugbrengen van veiligheid in de wijk. Dit kan helpen bij het teruggeven van het gevoel van veiligheid en vertrouwen. Bovendien creëert het instituut werkgelegenheid. Roombeek heeft met dit project een pilotfunctie op het gebied van integreren van veiligheid in stedelijke ontwikkeling.

De ervaring die met deze projecten wordt opgedaan wordt toegankelijk gemaakt voor belangstellenden elders in Nederland.


---