Multiscope



Persberichten
Top 50 sites van 2001

's-Hertogenbosch - 06-12-2001. Online onderzoeksbureau Multiscope heeft een ranglijst samengesteld van de 50 best bezochte sites van 2001. Tevens is de positie van de belangrijkste sites vergeleken met die van vorig jaar. De ranglijst is tot stand gekomen via Visiscan, het online bereiksmetingsysteem van Multiscope.

Top 50 sites van 2001

De toppers
Startpagina.nl en Ilse.nl voeren wederom de ranglijst aan als best bezochte site van het jaar. De derde positie heeft omroep.nl moeten prijsgeven aan msn.nl. Het online raadplegen van de telefoongids is aanzienlijk toegenomen gezien de 5e positie van telefoongids.com. Ook de Postbank en de Rabobank hebben een stevige positie in de top 10 weten te bemachtigen. Opvallende stijgers zijn verder clubs.nl, kaartenhuis.nl en pagina.nl. Hoogste nieuwkomer in de ranglijst is Wehkamp, dat inmiddels via internet een aanzienlijk deel van haar omzet behaald.

De verliezers
Een tweetal sites uit de top 50 van vorig jaar hebben het jaar niet overleefd, dat zijn macropolis.nl en hot-orange.com. De 'beursgekte' van vorig jaar lijkt ook ten einde, aangezien euronext.com (voorheen aex.nl) niet in de lijst voorkomt, terwijl vorig jaar nog positie 14 ingenomen werd.

Verantwoording ranglijst
Twee criteria zijn gebruikt om de volgorde van de 'top 50 sites van 2001' te bepalen. Allereerst is gekeken hoe vaak een betreffende site in de maanden januari tot en met november 2001 in de uitgebreide top 100 ranglijst van Multiscope vertegenwoordigd was. Sites die 11 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen staan per definitie hoger in de ranking dan sites die maar 10 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen. Daarna is gesorteerd op het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand om de verdere ranking te bepalen. De ranglijst die op deze manier tot stand komt bevat alle sites die tot de vaste waarden in de Multiscope Visiscan top 100 gerekend kunnen worden, gesorteerd naar unieke bezoekers. Sites die in de loop van het jaar zijn overgegaan naar een andere partij (zoals ibazar.nl en worldonline.nl) zijn met de nieuwe naam opgenomen.

Visiscan bereiksmeting
De data voor het bereiksmetingsysteem van Multiscope worden realtime en op continu basis verzameld door geavanceerde logsoftware, welke op de PC's van een representatief panel van meer dan 1.500 internetgebruikers het surfgedrag registreert. Hierbij wordt zowel thuis als op de werkplek surfgedrag geregistreerd. De software biedt daarbij een oplossing voor het onderscheiden van verschillende 'profielen' indien meerdere personen gebruik maken van dezelfde PC. Alle informatie over het Visiscan systeem kunt u uitgebreid bekijken via de Visiscan pagina: http://www.multiscope.nl/visiscan.phtml.