Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Terug naar de vorige bladzijde laatste nieuws Terug naar de vorige bladzijde persberichten

Utrecht, 6 december 2001

Grondwetswijziging voor gelijke rechten gehandicapten en chronisch zieken in aantocht

Vandaag is een historische dag voor de gelijke rechten voor mensen met een handicap of chronische ziekte. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is zeer verheugd over de motie van Tweede Kamerlid André Rouvoet (ChristenUnie) om in Artikel 1 van de Grondwet op te nemen dat mensen niet gediscrimineerd mogen worden op grond van een handicap of chronische ziekte. Een grote Kamermeerderheid steunt de motie van Rouvoet.

Artikel 1 zou er als volgt uit komen te zien: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, chronische ziekte, of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

De CG-Raad heeft deze uitbreiding van het Grondwetsartikel die de basis onder de non-discriminatiewetgeving in Nederland legt, al jaren bovenaan zijn verlanglijstje staan. Vervulling van deze wens, midden in de eerste actieweek van de Rechten Nu! Toer waarmee de CG-Raad samen met lokale organisaties pleit voor non-discriminatiewetgeving, is geweldig. Voorzitter CG-Raad Jan Troost: 'Dit is een enorme steun voor onze campagne. Non-discriminatiewetgeving is absoluut noodzakelijk om een einde te maken aan discriminatie en uitsluiting van mensen met welke handicap of chronische ziekte dan ook.'

Wetsvoorstellen voor opname van non-discriminatie bepalingen op grond van handicap en chronische ziekte in het Wetboek van Strafrecht en in een Wet Gelijke Behandeling Gehandicapten en Chronisch zieken zijn bijna gereed. Een Grondswetswijziging maakt de non-discriminatiewetgeving compleet.

Verdere informatie over de Rechten Nu! Toer: zie www.rechtennu.nl
---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'