---

Kamervragen en antwoorden
---

Sloop van de Generaal Winkelmankazerne

06-12-2001

Onder verwijzing naar uw brief van 2 november 2001 met kenmerk 2010201780 bied ik u hierbij aan de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Tweede-Kamerlid Van den Doel.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

H.A.L. van Hoof

1 Is het waar dat de sloop van de Generaal Winkelmankazerne veel duurder uit zal vallen dan de hiervoor geraamde elf miljoen gulden? (Zwolsche Courant, 16 oktober jl. «Sloop van kazerne valt duurder uit»)

2 Wat zijn de nieuw geraamde kosten voor de sloop respectievelijk de bodem- en asbestsanering?

1 en 2. Thans ramen deskundigen van Defensie de kosten voor de sloop en bodem- en asbestsanering van de Generaal Winkelmankazerne op totaal ongeveer fl. 14 miljoen. Daarvan worden de kosten voor bodemsanering geraamd op fl. 5,2 miljoen. De bodemsanering maakt deel uit van het reguliere bodemsaneringsprogramma en is dus ook aan de orde als niet zou worden afgestoten. De sloopkosten (inclusief asbestsanering) werden in maart 1999 geraamd op fl. 7,4 miljoen, maar nemen volgens een recente raming toe tot fl. 8,8 miljoen in verband met de verwerking van resultaten van asbestonderzoek, stijging van loonkosten en het BTW-tarief, alsmede het verdisconteren van begeleidingskosten. Mijn ambtsvoorganger heeft de Kamer in antwoorden op vragen in 1998 gemeld dat de toenmalige raming van de genoemde kosten ongeveer fl. 20 miljoen bedroeg.

3 Hoe worden de te maken kosten verdeeld over de betrokken partijen (Rijk, Provincie, enz.)?

3. De bodemsanering wordt in opdracht en voor rekening van Defensie uitgevoerd. De kosten van sloop van gebouwen, werken en terreinen worden volgens een daarover gesloten overeenkomst verdeeld tussen het Ministerie van LNV, de provincie Gelderland en een aangevraagde subsidie uit het SGM-fonds van het Ministerie van VROM. Met genoemde partijen wordt dan ook overleg gevoerd over financiering van de nu verwachte meerkosten.

4 Wanneer zal daadwerkelijke sluiting van de Generaal Winkelmankazerne plaatsvinden?

4. De Koninklijke Landmacht zal de kazerne op 31 december 2001 sluiten.

5 Acht u het nog steeds gewenst de Generaal Winkelmankazerne te sluiten, gezien de toenemende behoefte aan legeringscapaciteit in verband met de aantrekkende wervingsresultaten?

5. Ja, aangezien voor de legering doelmatiger en kosteneffectievere oplossingen voorhanden zijn.

Nieuws Ministerie van Defensie