European Commission

IP/01/1742

Brussel, 5 december 2001

Commissie wenst ruim mandaat voor de conventie over de toekomst van Europa

De Commissie heeft vandaag een mededeling goedgekeurd over de toekomst van de Europese Unie. Daarin stelt zij dat de Europese Raad van Laken de komende conventie over de institutionele hervorming een ruim mandaat zou moeten verlenen. De conventie moet een oplossing zien te vinden voor twee belangrijke vraagstukken: Wat moeten de lidstaten in de toekomstige Unie samendoen? Hoe kunnen de democratische legitimiteit en de doeltreffendheid van de Unie worden verbeterd? Het document van de Commissie benadrukt het belang van de "communautaire methode" voor de Europese beleidsvorming. Deze methode, gebaseerd op het beproefde evenwicht tussen de belangrijkste Europese instellingen Commissie, Raad en Parlement, zal onmisbaar blijken om in een uitgebreide Unie meer democratie en een grotere doeltreffendheid te bereiken.

Het vandaag goedgekeurde document beperkt zich tot een uiteenzetting van de strategie van de Commissie met het oog op de Europese Raad van Laken. Commissievoorzitter Romano Prodi verklaarde: "De uitbreiding van de Unie mag niet tot verlamming leiden. Het doel van de conventie is institutionele hervormingen voor te stellen die tot politieke, economische en sociale integratie kunnen leiden. Om dit doel te bereiken, zou de verklaring van Laken de conventie een ruim mandaat moeten verlenen".

Deze brede benadering is nodig om de vier onderwerpen in de verklaring van Nice aan te kunnen pakken (bevoegdheden van de Unie; vereenvoudiging van de verdragen; rol van de nationale parlementen; status van het Handvest van grondrechten).

Commissaris Michel Barnier onderstreepte dat de Commissie door gerichte bijdragen een actieve rol in de conventie zal spelen. Hij voegde daaraan toe: "De conventie heeft tot taak te laten zien dat de Europese Unie zichzelf kan moderniseren. Hoewel het de moeite loont naar een consensus te streven, moet de conventie ook de aandacht vestigen op de voornaamste stromingen en meer geïsoleerde standpunten. Aan een verwaterde consensus hebben we geen behoefte".

Volgens de Commissie moet de verklaring van Laken een werkbaar verband leggen tussen de conventie en de bredere maatschappelijke discussie over de toekomst van Europa. De conventie moet een sterke voorzitter krijgen, iemand met onbetwist gezag in Europa, die regelmatig verslag moet uitbrengen aan de Europese Raad. De voorzitter moet ter zijde worden gestaan door een klein presidium en een operationeel secretariaat.

Consolidatie van het Europese project

De conventie moet bestuderen hoe de verschillende manieren waarop de verdragen de Unie bevoegdheden verlenen, kunnen worden gerationaliseerd.

De Intergouvernementele Conferentie zou dan een aantal modellen voor de verlening van bevoegdheden kunnen bespreken. Maar zij moet een rigide aanpak vermijden, zoals het werken met lijsten van bevoegdheden, die de verdere ontwikkeling van de Unie zouden belemmeren.

De conventie zou ook de instrumenten, methoden en organisatie van het huidige beleid kunnen beoordelen in het licht van de doelstellingen van het Verdrag. Beschikt de Unie over alle passende instrumenten, bijvoorbeeld om bij de internationale monetaire en financiële besprekingen een coherent standpunt in te nemen of met één stem te spreken in het buitenlands beleid? Beschikt zij over de passende instrumenten voor de organisatie van politiële en justitiële samenwerking?

De verworvenheden van vijftig jaar Europese integratie mogen niet op losse schroeven worden gezet. De manier waarop bevoegdheden worden uitgeoefend, is echter voor verbetering vatbaar en de conventie zou speciale aandacht moeten besteden aan mechanismen om te voldoen aan het subsidiariteits- en evenredigheidsbeginsel. De Europese wetgeving zou zich meer moeten bepalen tot de vaststelling van algemene normen zonder de uitvoering in detail te willen regelen.

De verdragen moeten vereenvoudigd worden. De conventie zou de fundamentele bepalingen van de verdragen moeten vaststellen, die vervolgens in een basisverdrag zou kunnen worden neergelegd. Een tweede document zou alle overige bepalingen moeten bevatten. Een dergelijk systeem zou het mogelijk maken in een Unie met 30 lidstaten gedifferentieerde procedures te volgen voor de herziening van het Verdrag. Het Handvest van de grondrechten zou deel moeten uitmaken van zo'n vereenvoudigd verdrag.

Romano Prodi heeft gezegd: "Met deze bezinning op een basisverdrag, de verduidelijking van de bevoegdheden en de opneming van de grondrechten begeeft de Unie zich in een constitutioneel proces".

Versterking van de democratische legitimiteit en doeltreffendheid

De conventie zou naar wegen moeten zoeken om de democratische legitimiteit en doeltreffendheid van de Unie te verbeteren. De wetgevende rol van het Europees Parlement moet worden geconsolideerd en de rol van de Europese politieke partijen versterkt. De wetgevende rol van de Raad moet duidelijker worden afgebakend en worden gescheiden van zijn uitvoerende taken. De wetgevende vergaderingen van de Raad zouden openbaar moeten zijn. Een nieuwe wetgevende kamer, bestaande uit nationale parlementsleden, is niet nodig. Er moeten alternatieve mechanismen gevonden worden om de nationale parlementen bij de Europese besluitvorming te betrekken.

De communautaire methode, die gebaseerd is op de institutionele driehoek Raad, Europees Parlement en Europese Commissie, is van fundamenteel belang geweest voor het welslagen van de Europese integratie. De communautaire methode weerspiegelt het unieke karakter van de Europese Unie, die staten en volkeren samenbrengt. Zij is gebaseerd op de rechtsstaat, garandeert besluiten die voor iedereen bindend zijn, en is in staat het algemeen belang vast te stellen. Daarnaast respecteert zij de verscheidenheid van nationale, constitutionele tradities en produceert tegelijkertijd effectief Europees beleid.

Vernieuwing van de communautaire methode vormt derhalve het algemene doel van de bijdragen van de Commissie aan de conventie.

Voor meer informatie

Website: http://europa.eu.int/comm/laeken_council/index_en.htm.