Universiteit van Amsterdam


Opleiding Psychologie UvA scoort goed in onderwijsvisitatie Gepubliceerd op donderdag 6 december 2001
De opleiding Psychologie aan de UvA scoort goed in het onlangs verschenen visitatierapport Psychologie. De visitatiecommissie is positief over het wetenschappelijk karakter van de opleiding, dat ook erg gewaardeerd wordt door de arbeidsmarkt. De commissie constateert dat de opleiding de voorheen lage rendementscijfers en massaliteit van het onderwijs effectief heeft aangepakt. De grote instroom van studenten blijft volgens de commissie een punt van aandacht. De opleiding scoort op zes beoordelingscriteria een acht en krijgt daarmee in cijfers de hoogste waardering.

De visitatiecommissie is positief over het wetenschappelijk karakter waarmee de opleiding van de UvA zich profileert. De opbouw en inhoud acht de commissie van goed niveau. Studenten blijken het brede aanbod van studierichtingen zeer te waarderen. Werkgevers zijn tevreden over de afgestudeerden, met name vanwege hun academische vaardigheden. De afgestudeerden willen wel graag meer aandacht voor beroepsvaardigheden in de opleiding.

De commissie beoordeelt de studeerbaarheid als ruim voldoende en heeft veel waardering voor de wijze waarop de voorheen lage rendementen, met name in de propedeuse, wordt aangepakt. Het instellen van practicumgroepen en mentoren vindt de commissie een bijzonder goede ontwikkeling. De resultaten zijn volgens de commissie veelbelovend; klachten over massaliteit zijn geheel verdwenen en studenten die een verkeerde studie gekozen hebben, breken hun studie veel eerder af. De rendementscijfers van de UvA komen nu overeen met die van andere universiteiten, maar een verdere verbetering blijft gewenst.

De voorzieningen, zoals het aantal pcs, zijn over het algemeen voldoende en over de experimenteerruimtes en bibliotheek is de commissie tevreden. Wel moeten volgens de commissie ICT-toepassingen in het onderwijs verder ontwikkeld worden. Het academische niveau van de staf en de spreiding van wenselijke expertises vindt de commissie zonder meer goed. Er heerst een ontspannen en op samenwerking gerichte werksfeer. De effectiviteit van de organisatie vindt de commissie goed: ze lijkt gestroomlijnd en bijzonder effectief.

De commissie is zeer te spreken over het actieve internationaliseringbeleid dat de opleiding voert. Met 20% van de afgestudeerden die een deel van de studie aan een buitenlandse universiteit hebben doorgebracht, behoort de opleiding tot de Nederlands top.

Wat betreft de grote instroom van studenten Psychologie constateert het rapport dat de opleiding de groei tot dusver goed opgevangen heeft. De groei zet nu ook door in de specialisatiefase van de opleiding. Volgens de commissie zijn daar extra middelen voor nodig. De UvA heeft dit jaar de interne verdeling van financiële middelen veranderd, zodat meer geld beschikbaar komt voor onderwijs. Vanaf 2002 zal de opleiding Psychologie hiervan profiteren. Bron: UvA Persvoorlichting