NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Vrijstelling Arbo-wet vrijwilligerswerk verlengd tot 2004

Drs. J.F. Hoogervorst, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft vrijwilligersorganisaties meer tijd om te werken aan goede arbeidsomstandigheden. Vrijwilligersorganisaties vallen onder de Arbeidsomstandighedenwet. De Staatssecretaris heeft echter besloten de reeds bestaande uitzonderingsregeling te verlengen met vier jaar.

De uitzonderingsregeling voor de Arbo-wet voor vrijwilligerswerk is het afgelopen jaar geëvalueerd. De zorg voor arbeidsomstandigheden bleek bij de ondervraagde organisaties steeds meer te leven. Tweeëntwintig procent bleek een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) te hebben uitgevoerd.

Volgens de uitzonderingsregeling hoeven vrijwilligersorganisaties die alleen met vrijwilligers werken en organisaties die naast vrijwilligers ten hoogste veertig uur per week betaalde arbeid hebben, hun risico -inventarisatie en -evaluatie niet te laten toetsen door een Arbo-dienst. De uitzonderingsregeling betekent niet dat vrijwilligersorganisaties geen RI&E moeten uitvoeren.

Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is tevreden met de beslissing van de Staatssecretaris. Een toetsing door een Arbo-dienst kost vrijwilligersorganisaties onevenredig veel geld. Naast deze kostenbesparing verwacht NOV dat verlenging van de regeling een positief effect zal hebben op het aantal organisaties dat een RI&E uit zal voeren waardoor de arbeidsomstandigheden voor vrijwilligers in Nederland steeds beter zullen worden.

In 2004 wordt de totale Arbeidsomstandighedenwet 1998 geëvalueerd. Dan zal ook de uitzonderingsregeling opnieuw bekeken worden.

////////////////////////EINDE PERSBERICHT///////////////////