Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Staatssecretaris wil overleg over aanpak gestorte grond

STAATSSECRETARIS WIL OVERLEG OVER AANPAK GESTORTE GROND RIJKELSE

BEMDEN

Bij de herinrichting van het gebied de Rijkelse Bemden in de gemeente Beesel (Limburg) is niet volledig gehandeld volgens de geldende regels en overige afspraken. Dit constateert staatssecretaris J.M. de Vries van Verkeer en Waterstaat. In de Rijkelse Bemden is naast schone grond ook verontreinigde grond gestort.

In oktober van dit jaar is het proefproject .baggerbestek twee. door de projectorganisatie Maaswerken afgerond. Dit werk behelsde het verbreden van de rivier en het aanvullen van de oevers op het traject Roermond en Belfeld en draagt bij aan de verbetering van de bescherming tegen wateroverlast. Met dit project is praktijkervaring op gedaan met rivierverbreding.
Met een deel van de vrijgekomen grond zijn de Rijkelse Bemden vanuit het oogpunt van natuurontwikkeling ondieper gemaakt. Met de gemeente Beesel en de Vereniging Natuurmonumenten is afgesproken dat het hier zou gaan om schone grond die niet op de markt gebracht kan worden.

De projectorganisatie Maaswerken is in overleg met het Zuiveringsschap Limburg een bodemonderzoek gestart naar de omvang van het probleem. De staatssecretaris zal op korte termijn in overleg treden met alle andere betrokken partijen (Zuiveringsschap Limburg, provincie Limburg, gemeente Beesel en de Vereniging Natuurmonumenten) om het probleem naar tevredenheid op te lossen.