Ingezonden persbericht

XS4ALL
6 december 2001

XS4ALL verheugd over mogelijk spamverbod

De Europese Telecomraad heeft vandaag gekozen voor een verbod op ongewenste commerciele e-mail. Internetprovider XS4ALL is zeer verheugd dat hierdoor een Europa-breed spamverbod op komst lijkt.

In een eerdere stemming liet het Europarlement een eventueel verbod over aan de individuele lidstaten. Om de parlementariers tegemoet te komen, stelt de raad dat bedrijven hun bestaande klanten wel per e-mail mogen benaderen. Bij elke e-mail moet dan worden vermeld hoe klanten zich gratis en eenvoudig kunnen laten uitschrijven.

XS4ALL is zeer verheugd dat de lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor gezamenlijke aanpak van de
spamproblematiek. XS4ALL beschouwt dit besluit als een grote overwinning voor de visie dat internet een informatie- en communicatie-medium is en niet uitsluitend een marketingmachine.

Als internetprovider heeft XS4ALL zowel een principieel als een technisch belang bij het bestrijden van spam. Technisch gezien vormt spam een bedreiging voor internet service providers. Spam wordt namelijk altijd onverwacht en in zeer grote hoeveelheden aangeboden. Daardoor kan het hele netwerk destabiliseren.

Principieel vindt XS4ALL het onaanvaardbaar dat internetters tijd en geld kwijt zijn met het verwerken van ongevraagde e-mailberichten, terwijl het de verzenders vrijwel niets kost om regelmatig en op zeer grote schaal digitale reclamefolders te bezorgen. Omdat het zo'n goedkoop marketinginstrument is, kan alleen een duidelijk Europees verbod voorkomen dat de hoeveelheid spam reusachtig toeneemt. Juist omdat e-mail de belangrijkste motor vormt voor mensen om op internet te gaan en te blijven, is het van cruciaal belang voor de internetindustrie om dit medium niet kapot te laten maken.

XS4ALL stelt zich al jarenlang actief op in de strijd tegen spam en nam onlangs nog het initiatief om een Nederlandse spammer juridisch aan te pakken.

Kijk voor meer informatie over het anti-spam beleid van XS4ALL op http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/spam.html


***Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht