Novem

Nieuwe Meerjarenafspraken energie-effiency (MJA2) worden op 6 december getekend

Brancheorganisaties (namens het bedrijfsleven) en de Ministers van EZ, LNV en VROM, het IPO en de VNG (namens de overheid), gaan op 6 december de nieuwe Meerjarenafspraken energie-effiency (MJA2) tekenen. Het bedrijfsleven gaat hiermee verder invulling geven aan de energieaspecten van het eigen milieubeleid. De overheid gaat met MJA2 een belangrijk deel van haar klimaatdoelstellingen waarmaken.

Eerdere resultaten
Eind 2000 eindigde voor de industrie de eerste generatie Meerjarenafspraken. De ambitieuze doelstelling om tussen 1989 en 2000 de energie-efficiency met 20% te verbeteren, is ruimschoots gehaald. Het onderwerp heeft bovendien een plaats verworven op de bedrijfsagenda. Daarom zijn overheid en bedrijfsleven nu overeengekomen door te gaan op de ingezette weg, met een aantal vernieuwingen.

Veranderingen
In MJA2 staat verbetering van de energie-efficiency van het productieproces nog steeds centraal. Elk bedrijf dient een Energiebesparingsplan (EBP) op te stellen, waarin de te nemen besparingsmaatregelen zijn opgenomen. Verder dient elk bedrijf Structurele Energiezorg op te zetten en te implementeren. Nieuw in MJA2 zijn de zogeheten verbredingsthema's: duurzame energie, duurzame producten, duurzame bedrijventerreinen en optimalisatie van transport, logistiek en ketens. Hiermee krijgt energiebesparing de komende jaren een veel breder perspectief: bedrijven zullen niet alleen in hun eigen productieprocessen moeten zoeken naar mogelijkheden om de energie-efficiency te verbeteren, maar in de hele productketen, en daarom ook buiten de muren van het eigen bedrijf.

Ondersteuning
Bij het opstellen en realiseren van hun plannen krijgen MJA2-deelnemers ondersteuning van Novem. Daartoe is Novem een uitgebreid pakket van diensten gaan ontwikkelen. Voor de verschillende MJA-branches zijn relatiemanagers aangesteld, die de betrokken branches en bedrijven gaan helpen met begeleiding, informatieverstrekking en advisering. Ook is er een speciale MJA-infolijn in het leven geroepen.

Ceremonie
De ondertekeningsceremonie op 6 december vindt plaats in het gebouw van het VNO-NCW te Den Haag. Aan het woord komen de Minister van Economische Zaken mw. A. Jorritsma-Lebbink, de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij L.J. Brinkhorst, de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer J.P. Pronk, de voorzitter van Nederlandse
Voedingsmiddelenindustrie F.H.M. Tummers, de Directeur Fysieke en Economische Infrastructuur van de VNG G.R. de Goede en Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland en voorzitter van IPO J. Franssen.

Meer informatie
Meer informatie over MJA2 staat op de internetsite www.mja.novem.nl of is te verkrijgen via de MJA infolijn: 030 - 23 93 640, e-mail: info.mja@novem.nl