Ingezonden persbericht


ILLEGALE MP3 s: DIEFSTAL OF DOORBRAAK?

De invloed van het verspreiden van muziek op artiesten en platenmaatschappijen onderzocht

ALMERE, 6 december 2001 Computer X ( www.computerx.nl ) heeft vandaag een onderzoek gepubliceerd dat de verspreiding van muziek via het internet vanuit diverse perspectieven bekijkt. Is er sprake van inkomstenderving als muziek illegaal via het internet wordt verspreid, of wordt de artiest er uiteindelijk alleen maar populairder van? Populariteit betekent grotere platencontracten, meer concerten en wellicht zelfs onsterfelijkheid in de geschiedenisboekjes. De verspreiding van MP3 s via het internet kan zelfs de absolute doorbraak betekenen voor nog onbekende artiesten.

Door verspreiding via het internet kunnen artiesten niet alleen zonder tussenkomst van een platenmaatschappij hun songs verkopen, het geeft hun ook de mogelijkheid op een gigantische schaal muziek uit te brengen, wat het aantal fans alleen maar vergroot. Door de verspreiding via het internet blijven er geen winstpercentages hangen bij distributiebedrijven en cd-winkels . Desondanks is het aannemelijk dat voor het legaal downloaden van tracks in de nabije toekomst steeds vaker geld gevraagd worden.

CD s zijn te duur. vertelt Casper Horlings, samensteller van het verslag. Op dit moment kost een nieuwe CD ongeveer vijftig gulden, dat is veel duurder dan in landen als Duitsland, België en Engeland en de prijzen zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Volgens Horlings zoekt de muziekliefhebber daarom steeds vaker zijn heil in muziek via het internet. MP3 bestanden zijn eenvoudig, makkelijk bereikbaar en klinken als een volwaardige CD.

Voor zijn opleiding IDM deed hij een bronnenonderzoek naar de gevolgen van muziekverspreiding via het internet. Hij ging op zoek naar diverse publicaties over dit onderwerp, vanaf de prille opkomst van MP3 in 1997 tot en met rechtzaken en het verdwijnen van uitwisseldienst Napster. Dat ook KaZaA momenteel een dergelijk lot boven het hoofd hangt is in lijn met het onderzoek: platenmaatschappijen zijn niet zo gecharmeerd van de verspreiding van MP3 s.

In de publicatie wordt antwoord gegeven op vragen als:


* Hoe is het downloaden van muziek via internet ontstaan?

* Is het illegaal om muziek te downloaden (of aan te bieden) via het internet?

* Wat is de mening van artiesten en platenmaatschappijen?

* Wat zijn de positieve en negatieve kanten?

Naast de bovenstaande vragen worden ook nog enkele opvallende zaken vermeld, evenals conclusies en links naar alle bronnen.

Over Computer X

Computer X is een online magazine met alle facetten van een papieren magazine. De website omvat ICT nieuws, achtergrond artikelen, reviews, een hardware forum en een maandelijkse nieuwsbrief. Computer X publiceerde eerder onderzoeken naar internet verslaving en diverse actualiteiten.

Over ExaMedia

Computer X is een website en initiatief van ExaMedia. Dit bedrijf heeft diverse sites onder haar beheer zoals ColumnX.nl, NewYorkPics.com en StartICT.nl. ExaMedia levert diensten op het gebied van ICT media, private webdevelopment en journalistiek.


- - -



Ingezonden persbericht