Nederlandse Vereniging van journalisten

De nieuwe NVJ-tarieven voor freelance journalisten

Het bestuur van de sectie freelance van de NVJ heeft de adviestarieven voor freelancers met ingang van het jaar 2002 aangepast. Het uitgangspunt blijft: voor de freelance journalist een behoorlijk inkomen dat zijn of haar vakkennis en ervaring weerspiegelt. Een vergelijking met de tarieven van anderen, zoals fotografen en tekstschrijvers, viel in het verleden nadelig uit voor de freelance journalisten.
Uitgangspunt van het freelancetarief zijn de salarissen uit de dagblad-cao. Ieder jaar wordt het tarief berekend aan de hand van de salarissen, zoals die op 1 oktober daaraan voorafgaand in de cao gelden. De schalen die ter ijking hebben gediend zijn voor: beginnende journalisten afdeling 2, na 6 jaar
ervaren journalisten afdeling 4, na 6 jaar
zeer ervaren journalisten afdeling 6, na 4 jaar

Bovenop het brutosalaris ontvangt een werknemer nog vakantiegeld, een eindejaarstoeslag en nog wat emolumenten. Daarnaast betaalt de werkgever voor elke werknemer allerlei premies of een deel daarvan. Dat 'onzichtbare' salaris, komt uit op rond de dertig procent van het zichtbare brutoloon.
Bovendien maakt de freelancer bedrijfskosten die hij of zij moet terugverdienen. In de praktijk blijkt dat de freelancer het bruto maandsalaris (ijkloon) met twintig dient te vermenigvuldigen om in een jaar dezelfde inkomsten te halen als een werknemer.

Alles wat een freelancer bovenop het bruto maandloon moet verdienen, is samengevat in één globaal getal. De opslagen voor werkgeverspremies, de pensioenpremie, de vakantie- en eindejaarsuitkering én het geld dat nodig is voor de bedrijfskosten komen in hun totaal overeen met acht maandsalarissen. De freelancer heeft dus de twaalf bruto maandsalarissen van zijn collega in vaste dienst aan omzet nodig, plus acht maandsalarissen voor de opslagen om hetzelfde bruto inkomen te verdienen. Vermenigvuldig het bruto ijkloon per maand met 20 (12+8) en dan rolt daar de omzet per jaar uit.

De tarieven houden er rekening mee dat een (zeer) ervaren freelancer meer tijd besteedt aan het bijhouden van kennis en aan de organisatie van zijn bedrijf dan een beginnende freelancer. Dat komt tot uiting in het aantal declareerbare uren; 1.200 voor een beginnend freelancer en duizend per jaar voor een zeer ervaren freelancer. Dat betekent dat we ervan uitgaan, dat een zeer ervaren freelancer vier uur per week bezig is met de vakkennis op peil houden, bedrijfsvoering en andere 'overhead'. Mensen die zich op bepaalde gebieden gespecialiseerd hebben, zullen vaak beduidend meer tijd in de overhead stoppen en daardoor minder declareerbare uren maken. Zij kunnen hun tarief naar eigen ervaring daaraan aanpassen.

Door de jaaromzet te delen door het aantal declareerbare uren, ontstaan de tarieven die te zien zijn in het menu bovenin deze pagina, onder Tarieven