Ingezonden persbericht

MAGER JAAR VOOR CHEMISCHE INDUSTRIE

LEIDSCHENDAM, 06-12-2001 -- Na een zeer goed 2000, heeft de chemische industrie dit jaar te maken gekregen met verslechterende economische omstandigheden. Ook de terreuraanslagen in de VS op 11 september lieten hun sporen na. "Dit heeft gevolgen gehad voor de omzetgroei in 2001. Deze zal naar verwachting niet meer dan 1 % bedragen en uitkomen op een bedrag van NLG 73,2 miljard. De groei is het resultaat van een productietoename van 1,5 % en een daling van de afzetprijzen met 0,5 %", aldus dr. C.A. Linse, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), tijdens de eindejaarspersconferentie van de branchevereniging.

De prijsdaling begon in te zetten vanaf de tweede helft van 2001, mede als gevolg van de dalende olieprijzen. Voor een groot deel wordt dit gecompenseerd door een goed eerste halfjaar van 2001, waarin de afzetprijzen nog op hetzelfde hoge niveau lagen als eind 2000. De prijzen in de basischemie zijn sterker gedaald dan in de niet-basischemie. Het productievolume in de niet-basischemie ontwikkelde zich beter dan dat in de basischemie. De gebeurtenissen op 11 september hebben een negatieve invloed gehad op het productievolume. De VNCI-voorzitter, C.A. Linse, verwacht dat dit van relatief korte duur zal zijn.

Internationale positie

Vanwege de sterk gestegen loonkosten en de hoge inflatie in 2001, is de internationale concurrentiepositie onder druk komen te staan. Dat de Nederlandse chemische industrie minder goed presteert dan het gemiddelde van Europa, is eveneens te wijten aan het relatief kleine aandeel dat de farmaceutische industrie binnen de Nederlandse chemische industrie heeft.

Uit de CBS-cijfers voor de internationale handel valt af te leiden dat de waarde van de Nederlandse export van chemische producten in de maand van de aanslagen in de VS 2 % lager was dan in dezelfde maand vorig jaar. Gemiddeld is de exportwaarde over de eerste negen maanden ruim 6 % hoger geweest dan in dezelfde periode in het topjaar 2000. Door de koers van de euro ten opzichte van de dollar is de exportpositie van Europa (inclusief Nederland) nog steeds gunstig te noemen.

Investeringen

Ondanks de economische tegenwind lag het investeringsniveau van de chemische industrie ook in 2001 hoog. Verwachting is dat de totale omvang van de investeringen uit zal komen op NLG 4,2 miljard, tegen NLG 4 miljard in 2000. Uit het hoge investeringsniveau komt duidelijk het vertrouwen van de Nederlandse chemische industrie in de toekomst naar voren. Ook de geplande investeringen voor de komende periode wijzen hierop.



Ingezonden persbericht