Gemeente Leeuwarden

Opening vreemdelingenloket

Burgemeester M. de Boer en plaatsvervangend korpschef L. Diepenhorst hebben op 6 december om 13.00 uur het vreemdelingenloket geopend in de hal van het Stadskantoor. Het vreemdelingenloket is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Leeuwarden en Regio Politie Friesland. Vreemdelingen kunnen hier hun verplichte vreemdelingendocument ophalen. Door dit loket bij de Gemeente Leeuwarden onder te brengen kunnen de vreemdelingen beter ontvangen worden en zullen ook de wachttijden in verhouding korter worden.

Medio mei 2001 is de Regio Politie Friesland een pilot gestart met betrekking tot het centraal uitreiken van verblijfsdocumenten. Voorheen gebeurde dit op 5 van de

6 districtsbureaus, waarbij voor elke uitreiking een afspraak gemaakt moest worden. Deze afspraken namen veel capaciteit in beslag van het reguliere afsprakenloket, waardoor de vreemdelingen lang moesten wachten op een afspraak en het verblijfsdocument.

Tijdens de pilot moesten de vreemdelingen naar het districtbureau Midden-Friesland te Leeuwarden. Deze accommodatie leende zich echter niet voor het ontvangen van grotere aantallen bezoekers. De gemeente Leeuwarden had op haar afdeling Burgerzaken een balie die niet gebruikt werd. Deze balie wordt tijdens de uitreikdag ter beschikking gesteld. Bijkomend voordeel is dat bureau nieuwkomers gelijktijdig de individuele nieuwkomer kan informeren over het inburgeringstraject.

De vreemdelingen die (schriftelijk) uitgenodigd worden door de vreemdelingenpolitie zijn vreemdelingen met een positieve reguliere procedure. Bijvoorbeeld buitenlandse studenten of buitenlandse partners, het gaat hier dus niet om asielzoekers.

Het loket zal iedere donderdag van 13.00 uur tot 16.00 uur geopend zijn. Alle vreemdelingen woonachtig op de waddeneilanden, kunnen hun verblijfsdocument ophalen bij het gemeentehuis alwaar men woonachtig is. Dit in verband met de lange reistijd.