Gemeente Doetinchem

Gemeentelijke herindeling

Donderdag 6 december presenteerde gedeputeerde Boxem het nieuwe voorlopige herindelingadvies van gedeputeerde staten van Gelderland voor de gemeenten in de Graafschap, Achterhoek en Liemers.

Minderheidsstandpunt GS (VVD)

Gedeputeerde staten van Gelderland hebben na de inspraak van de burgers en de gemeenten binnen de drie regio's een nieuw herindelingsadvies vastgesteld. Binnen de regio Achterhoek wordt het aantal gemeenten (inclusief Didam en Vorden) van 19 teruggebracht tot 8. Doetinchem blijft, afgezien van de uitbreiding met een klein stukje Wehl voor industrievestiging, ongewijzigd en behoudt derhalve 47.000 inwoners. Wilt u weten wat het advies is voor alle andere gemeenten in de Achterhoek, Graafschap en Liemers, kijk dan op de internetsite van de provincie: www.gelderland.nl. In het informatiecentrum van het stadhuis kunt u de stukken ook inzien.

Over het herindelingsadvies en in het bijzonder over de positie van Doetinchem zijn de laatste woorden nog niet gesproken. Het besluit van gedeputeerde staten wordt onvoldoende onderbouwd en houdt te weining rekening met de brief van minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties over de versterking van de centrumpositie van Doetinchem. Binnen het college van gedeputeerde staten heeft de VVD een minderheidsstandpunt ingenomen. De VVD-leden hebben voorgesteld Doetinchem, Gendringen (met uitzondering van Breedenbroek) en het westelijke deel van Wisch (Terborg en Silvolde) samen te voegen tot één gemeente. Het oostelijke deel van Wisch (Varsseveld en Westendorp) wordt toegevoegd aan de nieuw te vormen gemeente Aalten. Dit minderheidsstandpunt sluit beter aan bij de opvatting van de minister.

De gemeente Doetinchem onderschrijft het minderheidsvoorstel. De positie van centrumgemeente is erg belangrijk voor de gehele Achterhoek en dat komt in het minderheidsstandpunt goed naar voren. Door dit huidige voorstel zou de centrumpositie van Doetinchem echter juist verslechteren.

Vervolg

Het voorstel van gedeputeerde staten wordt op 23 januari 2002 in de commissie Algemene Zaken van de provincie behandeld. Op 27 februari 2002 zullen provinciale staten van Gelderland het voorstel al of niet gewijzigd vaststellen.

Doetinchem verwacht dat de meerderheid van provinciale staten zal kiezen voor het minderheidsstandpunt van de VVD-gedeputeerden.