Gemeente Leiden

Knalfeest voor alle Leidse vrijwilligers

Uitreiking Co Verhoogprijs

Een drankje en een dansje, begeleid door de swingende muziek van K&G en een groep professionele Spaanse dansers. Dat staat de vrijwilligers van Leiden te wachten tijdens een feest op 7 december in de Stadsgehoorzaal. Dit alles ter ere van de afsluiting van het Internationale Jaar van Vrijwilligers en de uitreiking van de vrijwilligersprijs, de Co Verhoogprijs.

CULTUUR EN EDUCATIE - Tijd om te feesten en te genieten. Dat is de gedachte die de organisatie, bestaande uit de gemeente, het steunpunt vrijwilligers (WAVeS) en de jury van de Co Verhoogprijs voor ogen heeft met het feest voor vrijwilligers in de Stadsgehoorzaal. 'Het is een gebaar van de gemeente Leiden aan de vrijwilligers', zegt Megchel van Es, namens de gemeente betrokken bij de organisatie. 'We willen ze graag op een feestelijke manier bedanken voor al hun moeite en betrokkenheid.'

Tien genomineerden
De deuren van de Stadsgehoorzaal openen om zeven uur voor de uitreiking van de Co Verhoogprijs, een eerbetoon aan iedere Leidenaar die belangeloos iets doet voor een ander. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1993 aan Co en Walter Verhoog voor hun enorme inzet in de buurt. Vorig jaar ging de prijs, die bestaat uit een geldbedrag en een beeldje gemaakt door kunstenaar Piet de Boer, naar de Vereniging tegen Seksueel Misbruik van het Kind Leiden.
Ook dit jaar kon iedereen in Leiden een vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie aandragen voor de prijs. De tien genomineerden zullen deze week bekend worden gemaakt. Aan de jury, die is samengesteld uit verschillende mensen uit de Leidse samenleving, de taak om één winnaar aan te wijzen. Alle tien genomineerden nemen in ieder geval een bedrag van 250 gulden mee naar huis. De winnaar krijgt dit jaar duizend gulden.

Dansen
Tijdens de uitreiking van de prijs in de Nuonzaal, zullen de muzikanten van K&G alvast inspelen op het podium in de grote zaal. Rond negen uur barst daar het feest los. 'We halen de stoelen in het middengedeelte weg zodat er ruimte is om te dansen', vertelt Megchel. 'In de foyer staan de drankjes klaar.' Naast het optreden van de in Leiden welbekende fanfare brassband, zal de Spaanse dansgroep José y Fernando y Sus Danzas de España acte de presence geven met een bont schouwspel.

Rapport
Naast feestvieren, kunnen de aanwezigen alvast een blik werpen in het rapport dat is geschreven over het vrijwilligerswerk in Leiden. Hierin zijn ook de resultaten verwerkt van de meedenkavond. Deze werd op 12 oktober gehouden en gaf vrijwilligers de gelegenheid om aan te geven wat ze graag anders willen zien. Megchel: 'Hieruit is een nota voortgevloeid met de knelpunten en oplossingen. Het rapport ligt ter inzage in de foyers.'

Kaartjes
Voor het feest zijn achthonderd kaartjes beschikbaar, maar er zijn in Leiden wel meer dan achthonderd vrijwilligers. 'Dat is inderdaad het nadeel van het organiseren van een feest als dit', beaamt Megchel. 'We hebben een aantal organisaties aangeschreven die kaartjes kunnen aanvragen voor hun vrijwilligers. We proberen het zoveel mogelijk te spreiden: uit alle hoeken willen we mensen uitnodigen. Daarnaast verschijnen er aankondigingen in de krant waarop mensen kunnen reageren. Maar ook hier geldt: op is op.'

Wil je meefeesten?
Meld je aan voor het vrijwilligersfeest op 7 december in de Stadsgehoorzaal bij het vrijwilligerssteunpunt WAVeS, Breestraat 15, 2311 CG Leiden (071-5160477) of per e-mail: waves@lwo.nl.

De organisatoren van het vrijwilligersfeest: (van links naar rechts) Erika van der Heijden (WAVeS), Megchel van Es (Cultuur & Educatie gemeente Leiden), Wilbert Hettinga (juryvoorzitter Co Verhoogprijs) en Kim Yap (Cultuur & Educatie gemeente Leiden). Foto: Wim van Noort.