Gemeente Zwolle

Kwaliteitsconvenant Stadshagen ondertekend Datum uitgave: 06-12-2001 Onderwerp :Stadshagen

Op donderdag 6 december jl. is het kwaliteitsconvenant Stadshagen ondertekend door wethouder Willemien Penterman, gedeputeerde Kamperman, de marktpartijen en de Zwolse corporaties. Het convenant bevat afspraken over vrije kavels, invloed van de koper/huurder op indeling en uiterlijk van de woning, duurzaamheid, huisvesting bijzondere groepen, het bereiken van een goede verkeerssituatie en energiebesparing. In samenwerking met de Novem wordt gekeken naar mogelijkheden voor een samenhangende duurzame energie-infrastructuur in Stadshagen.

Inhoud
Op 11 juni 2001 is als vervolg op de nota 'Stadshagen halverwege' door de raad de nota
'Stadshagen in perspectief' vastgesteld. In deze nota zijn verschillende uitgangspunten vastgelegd ten aanzien van de programmering en de kwaliteit van de woningbouw, voorzieningen en de openbare ruimte. Deze uitgangspunten worden voor de tweede helft voor Stadshagen door middel van het kwaliteitsconvenant bevestigd door alle direct betrokken partijen (provincie Overijssel, gemeente, marktpartijen en Zwolse corporaties). Door ondertekening van dit document leggen de diverse partijen zich vast, om extra inspanningen te verrichten met als doel om in het resterende deel van Stadshagen nog meer kwaliteit te leveren. Volgens het convenant ontwikkelen de marktpartijen meer bouwplannen waar de koper en huurder een aanzienlijke invloed krijgt op zaken als de vormgeving en de indeling van de woning. De verwachting is dat de woningbouw en de woonomgeving een hoge marktgerichte kwaliteit krijgen en dat de voorbereidingstijd van de bouwprocessen korter wordt. In het convenant is ook veel aandacht voor vrije kavels. In de tweede helft van Stadshagen worden minimaal 260 vrije kavels uitgegeven. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in de eerste helft van Stadshagen. In het convenant komen verder zaken aan de orde als duurzaamheid, huisvesting bijzondere groepen en het bereiken van een goede verkeerssituatie. In het kader van het gemeentelijk integrale veiligheidsbeleid wordt gestreefd naar het hanteren van de veiligheidseisen in het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Novem
De gemeente heeft contact gelegd met Novem, om op de veranderingen op het gebied van energievoorziening in te spelen. De Novem vervult de komende periode een makelaarsrol tussen energiebedrijf, marktpartijen en corporaties om te kijken of men tot een samenhangende duurzame energie-infrastructuur in Stadshagen kan komen. Het doel is om energiebesparing en duurzame energievoorziening in Stadshagen te bevorderen. De Novem zal de rol op zich nemen via het OEI-programma (Optimalisatie Energie Infrastructuur). Verschillende partijen (energiebedrijven, marktpartijen, corporaties en makelaars) worden benaderd, van ideëen voorzien en met elkaar in contact gebracht.

Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 06-12-2001 tot 12-12-2001