7 december 2001

Bewindslieden willen kinderombudsman

Er moet een wettelijke regeling komen voor een nieuw onafhankelijk instituut Kinderombudsman. Staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) en staatssecretaris Vliegenthart (VWS) hebben hierover een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. De Kinderombudsman moet gaan toezien op de naleving van het VN-verdrag voor de rechten van het kind, de regering gevraagd en ongevraagd adviseren en op grond van klachten actie ondernemen. De Kinderombudsman moet met andere instellingen samenwerken om te voorkomen dat meerdere instanties dezelfde taken uitvoeren.

De bewindslieden hebben op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek laten doen naar de ervaringen met een Kinderombudsman in een aantal andere landen en de mogelijkheden van een wettelijke regeling onderzocht. Ook is in samenwerking met de stichting Nationaal Jeugddebat met jongeren overlegd. Jongeren zijn positief over de instelling van een Kinderombudsman, maar stellen goede toegankelijkheid, het betrekken van jongeren bij de oprichting van het instituut en herkenbaarheid van de voorziening als voorwaarde. Ook willen zij dat jongeren een stem krijgen in de aanstelling van de Kinderombudsman.

De hoofdtaak van de Kinderombudsman zal volgens de bewindslieden moeten zijn om ervoor te zorgen dat Nederland het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind goed naleeft. De Kinderombudsman moet hierover jaarlijks verslag uitbrengen.
Daarnaast moet de Kinderombudsman erop toezien dat jongere gebruik kunnen maken van bestaande regelingen om beklag te doen.
De Kinderombudsman zal zelf niet actief indivuduele klachten afhandelen, maar kan op grond van klachten die het instituut binnenkrijgt wel knelpunten signaleren en verbeteringen voorstellen.

De bewindslieden zullen nog deze kabinetsperiode een voorstel aan het kabinet voorleggen..