EVD - PARTNER IN EXPORT

EVD wijst de weg naar elektronische marktplaatsen: E-markets stimulans voor internationalisering Nederlandse bedrijven

Den Haag, 7 december 2001 - Sinds begin december biedt de EVD op zijn website aan ondernemers informatie over internationaal zakendoen via elektronische marktplaatsen. De EVD is namelijk onlangs partner is geworden van het internationale project eMarket Services.

Elektronische marktplaatsen (e-markets) worden voor de internationale handel steeds belangrijker. De EVD wil het bedrijven gemakkelijker maken om via dit kanaal internationaal te ondernemen. Het portaal www.emarketservices.nl biedt informatie over het fenomeen elektronische marktplaatsen en beschikt via een link naar www.emarketservices.com over een uitgebreide database met meer dan
1.000 business-to-business (B2B) e-markets.

Om ondernemers te helpen met het vinden van hun weg in het steeds veranderende woud van elektronische marktplaatsen kan in de database gezocht worden op sector en land. Daarnaast zijn per marktplaats gegevens beschikbaar over doelgroep, verhandelde producten en diensten, soort marktplaats, welke eigenaren erachter zitten, prijzen en links. Tevens biedt het portaal onder meer een maandelijkse nieuwsbrief en praktijkvoorbeelden van ondernemers. De informatie wordt door overheidsorganisaties uit verschillende landen verzameld, is onafhankelijk en betrouwbaar en wordt gratis aangeboden.

Met eMarket Services wil de EVD:

- meer en betere informatie geven aan Nederlandse bedrijven over het internationaal zakendoen via elektronische marktplaatsen; uitleg geven over e-markets en een index van beschikbare e-markets via de website www.emarketservices.com en het Nederlandstalige portaal www.emarketservices.nl;

- de bewustwording bij Nederlandse bedrijven voor deze manier van zakendoen vergroten en het gebruik van e-markets stimuleren door onder meer seminars, een nieuwsbrief en cases;

- het gebruik van elektronische marktplaatsen stimuleren om zodoende de aanwezigheid en de zichtbaarheid van Nederlandse bedrijven in de internationale handel te vergroten.

Het Nederlandse portaal komt voort uit de deelname van de EVD in het internationale project eMarket Services. eMarket Services is opgericht door de handelsbevorderende organisaties uit Zweden, Australië, Nieuw-Zeeland, Italië, Noorwegen, Denemarken, IJsland en Nederland (EVD). Het team van eMarket Services bestaat uit 20 personen die werken aan het verzamelen, analyseren en onderhouden van de informatie. Het netwerk breidt zich steeds verder uit. Naast de informatie over elektronische marktplaatsen biedt de EVD op zijn website www.evd.nl informatie over export en e-business.

EVD
De EVD, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, is dé centrale organisatie van de rijksoverheid die het Nederlandse bedrijfsleven ondersteunt bij internationaal ondernemen. Daartoe onderhoudt de EVD nauwe contacten met het Nederlandse bedrijfsleven, relevante ministeries en belangenorganisaties en met een uitgebreid mondiaal netwerk van ambassades, consulaten en economische steunpunten. Ter ondersteuning van de internationalisering van individuele bedrijven of sectoren, verstrekt de EVD informatie en voert zij promotionele activiteiten uit.