Carros

www.gestolenauto.nl voorziet in toenemende behoefte

(07 december 2001)

Meerdere belangenorganisaties uit de autobranche besloten afgelopen week tot _ het toegankelijker maken van het register voor vermiste auto's. Daarbij gaat het met name om een stukje duidelijkheid in de richting van de potentiële koper van een gebruikte auto. Die kan voor de aanschaf voortaan navraag doen of de betreffende auto als gestolen geregistreerd staat en voorkomt daarmee achter- af grote (financiële) problemen. En dat aan zoiets behoefte blijkt te bestaan, merkt de (al weer ruim een jaar bestaande internetsite www.gestolenauto.nl iedere dag opnieuw. Vandaar dat besloten is om per 1 oktober jongstleden ook een Belgische variant in de vorm van www.gestolenauto.be te activeren, terwijl in januari 2002 ook de Engelse Stolencars TV van start gaat.

Het is opmerkelijk te zien dat we iedere dag meer bezoekers en aanbieders op onze internetsite krijgen", verklaart initiatiefnemer H.P. van Gerve van CTH Beheer. Wij hebben die site inmiddels ruim een jaar geleden geactiveerd en bieden gedupeerden (zowel particulieren en bedrijven, red.) een mogelijkheid om een gestolen voertuig daar op te geven. Er bestaat zelfs een mogelijkheid om het tekstuele gedeelte te ondersteunen met een foto van de betrokken personen- of bedrijfsauto, motor of aanhanger. Voor sommigen is het verlies zo groot dat ze aan het terugvinden van het voertuig zelfs een tipgeld hebben gekoppeld, aldus Van Gerve.

Hij vervolgt met: "Er zijn in Nederland natuurlijk meerdere internetsites waar je een gestolen auto op kunt zetten. Maar die zijn vaak moeilijk te vinden. Vandaar dat wij gekozen hebben voor een duidelijke -niet mis te verstane- sitenaam. Na de eerste voorzichtige tests ontvingen wij destijds direct positieve reacties van verzekerings- tussenpersonen en eerder gedupeerden. Zij zagen toen al veel in deze nieuwe toepassing van de elektronische snelweg. Inmiddels zijn via onze site ook de nodige autos teruggevonden. Daarnaast is er inmiddels ook een gelijknamige site in België actief en worden in 2002 meerdere sites in andere Europese landen gestart.

Verder bieden deze internetpagina's al ruim een jaar extra hulp aan mensen, die de aankoop van een andere auto overwegen. Mocht de auto in kwestie op de genoemde site staan, weet je zeker auto dat deze gestolen is. En dat gebeurt toch vaker dan je denkt. Momenteel gaat het zelfs om circa 25.000 auto's per jaar. Met name de jongere personen- en bedrijfswagens blijken bijzonder populair bij het dievengilde. Maar ook onder de wat oudere modellen zijn bepaalde typen bijzonder gewild. Deze zijn veelal niet meer allrisk verzekerd, waardoor de kosten van verlies geheel voor rekening van de eigenaar komen. Overigens komen lang niet alle gestolen auto's momenteel terug. Dat percentage ligt volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit momenteel op een gemiddelde rond de 66%.