Gemeente Ede

De Euro en betaald parkeren in Ede Centrum

Veranderingen betaald parkeren in Ede Centrum in de maand januari 2002 Zoals u allen weet is de euro op komst. Vanaf 1 januari 2002 is de euro wettig betaalmiddel. De invoering van de euro heeft op velerlei gebied consequenties. Ook voor Ede en in dit specifieke geval voor het betaald parkeren in Ede Centrum. Hieronder is aangegeven hoe de situatie voor het betaald parkeren in Ede er in de maand januari 2002 uitziet.

Ombouwen apparatuur
Alle parkeerautomaten en losse parkeermeters worden in de komende tijd omgebouwd om het mogelijk te maken straks met de euro te kunnen betalen. Het gaat dan met name om het aanpassen van de inwendige software en de muntselectoren. Met de diverse leveranciers zijn afspraken gemaakt over de ombouw zelf en over de datum waarop dit kan plaatsvinden. Alle automaten en meters zijn op uiterlijk 14 januari 2002 geschikt voor het betalen met de euro.

Parkeermeters
In Ede Centrum staan verspreid zon 87 parkeermeters. Deze losse parkeermeters worden in de periode van 1 tot 14 januari 2002 omgebouwd. Tot het moment van ombouw kunt u nog gewoon met guldens en kwartjes het parkeergeld betalen. Uiterlijk vanaf 14 januari 2002 kan dit alleen nog maar met euromunten. Op de stickers die u vanaf 1 januari 2002 aantreft op de meters, kunt u aflezen met welke valuta u op dat moment kunt betalen.

Automaten op terreinen vooraf betaald parkeren
Voor de terreinen die werken met het systeem vooraf betaald parkeren (denk aan de Markt) geldt het volgende.

De kaartjesautomaten accepteren alleen muntgeld. De automaten worden al in de maand december 2001 omgebouwd. Dus direct vanaf 1 januari 2002 kunt u hier betalen met euromunten. Maar u kunt ook nog tot en met 27 januari 2002 terecht met guldens. Op de stickers die u vanaf 1 januari 2002 aantreft op de automaten, is dit aangegeven. Ook worden op de terreinen dicht bij de automaten borden met valuta-informatie geplaatst.

Chipper
Vanaf 1 januari 2002 accepteert de automaat enkel eurokaarten, dus alleen een kaart die is omgezet. Zodra de houder de kaart voor de eerste maal gebruikt, wordt de valuta automatisch omgezet van gulden naar euro. Het gebruik van de chipper levert hier dus geen probleem op.

Chipknip
Vanaf 1 januari 2002 accepteert de automaat alleen eurokaarten. Via uw bank ontvangt u informatie hoe de kaart omgezet kan worden van gulden naar euro. De gemeente raadt u aan om dit vóór 1 januari 2002 te doen.

Automaten op terreinen achteraf betaald parkeren

Het gaat hier om de zogenaamde slagboomterreinen (onder andere Kuiperplein, maar ook het parkeerterrein bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei). De automaten accepteren zowel muntgeld als biljetten. De ombouw van de betaalautomaten gebeurt in de periode voorafgaand aan 14 januari 2002. Tot dit moment kunt u met guldens betalen. Maar uiterlijk vanaf 14 januari 2002 kunt u alleen nog maar het parkeergeld betalen met euromunten of eurobiljetten.

Nog voordat u het terrein oprijdt, treft u informatieborden aan die aangeven met welke valuta u op dat moment kunt betalen. Diezelfde informatie staat ook op de stickers die zijn aangebracht op de automaten zelf.

Chipper
Zodra u als houder van de chipper de kaart voor de eerste maal gebruikt, wordt de valuta automatisch omgezet van gulden naar euro. U kunt dus vanaf 1 januari 2002 terecht met uw chipper.

Chipknip
Het is raadzaam de chipknip vóór 1 januari 2002 te laten omzetten van gulden naar euro. Via uw bank ontvangt u informatie hoe u dit kunt doen. Vanaf 14 januari 2002 accepteert de automaat alleen nog maar eurokaarten.

Informatie
In de maand januari 2002 lopen de stadswachten en toezichthouders extra rondes. U kunt ter plaatse bij hen terecht voor vragen en nadere informatie. Ook kunt u gebruik maken van de intercomfunctie bij de automaten op de slagboomterreinen. U wordt dan in contact gebracht met een medewerker van de meldkamer van de gemeente Ede.
---

Ede, 6 december 2001