Gemeente Breda

07-12-2001

Proef met trajectcontrole in Teteringen verlengd

De gemeente Breda wil de proef met het trajectcontrolesysteem met een jaar verlengen.
De belangrijkste doelstelling van de gemeente is nog steeds om het doorgaand verkeer in Teteringen terug te dringen en de hinder van het doorgaand verkeer te verminderen. Op deze manier kan ook wegcapaciteit vrijgemaakt worden voor het extra verkeer dat ontstaat door de nieuwe woningbouwlocaties rond Teteringen. De elektronische waarnemers blijven staan op twee plaatsen langs de Oosterhoutseweg; ter hoogte van de Noordelijke Rondweg en de Tilburgsebaan.

Er zijn een aantal redenen om de proef te verlengen. Zoals bekend telt het systeem het verkeer en maakt het vervolgens onderscheid in doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer. Voortzetting van de proef geeft een relatief makkelijk inzicht in de ontwikkeling van het doorgaand verkeer. Dit is vooral de komende tijd belangrijk, omdat in 2002 en 2003 gestart wordt met de woningbouw in Om de Haenen. In verband hiermee wordt ook de ontsluitingsweg aangesloten op de Oosterhoutseweg door middel van een verkeerslicht. De effecten van deze hinder, ook tijdens de werkzaamheden, kan met het trajectcontrolesysteem worden gevolgd.

Bovendien kan het trajectcontrolesysteem voor de verdere uitwerking van de plannen voor een pre-HOV tussen Breda en Oosterhout op eenvoudige wijze gegevens leveren over de doorrijtijd van de bus door Teteringen. Een ander onderzoeksaspect dat opgepakt kan worden bij het verlengen van de proef is het mobiel maken van het systeem. Gezien de (verkeers)situatie in andere delen van de stad (bijvoorbeeld Hoge Vucht, Zuidelijke Rondweg en Ginneken) is dit een interessante toekomstige optie.

Breda, 7 december 2001