Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

7 december 2001
Jesseke van Buuren

Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

7 december 2001

Haarlem ontvangt rijksbijdrage van 2,5 miljoen om leefbaarheid en veiligheid van de binnenstad verder te vergroten.

Het ministerie voor Grote Steden- en Integratiebeleid heeft gisteren bekend gemaakt dat de gemeente Haarlem 2,5 miljoen gulden van het rijk ontvangt voor het project "Onze Buurt aan Zet" in de binnenstad van Haarlem. De gemeente zal zelf tenminste 1,25 miljoen gulden extra in het project investeren. De door Haarlem voorgenomen plannen, die in de vorm van een wijkprogramma naar Den Haag waren gestuurd, zijn door het ministerie met enthousiasme ontvangen. Het doel van het totale project is om met dit geld onveiligheidsgevoelens in de Haarlemse binnenstad met 20% terug te dringen en de verslonzing met zo'n 10%.

In juni van dit jaar werd door minister van Boxtel het plan voor "Onze Buurt aan Zet" aangekondigd. Het plan is bedoeld om de betrokkenheid van met name bewoners, maar ook die van bedrijven en instellingen bij de veiligheid en leefbaarheid van hun wijk te vergroten. De minister wil graag zien dat de bewoners en organisaties in de buurt zelf bepalen op welke wijze het beschikbare geld in hun wijk wordt ingezet.

Daartoe is door de gemeente een zogenaamd "platform" opgericht, bestaande uit de wijkraden in de Binnenstad, City Haarlem, de Centrummanagementgroep Haarlem, de Haarlemse Jongerenraad, politie en vertegenwoordigers van de gemeente. In samenspraak met de achterban kan het platform nu concrete plannen maken om de veiligheid en leefbaarheid van de binnenstad te vergroten.

In eerdere bijeenkomsten van het platform zijn al een aantal knelpunten genoemd. Zo wil de buurt samen met de gemeente de overlast aanpakken die wordt veroorzaakt door druggebruikers, jongeren en het uitgaanspubliek. Daarnaast zijn er ook plannen om de toenemende verslonzing in de binnenstad tegen te gaan door het plaatsen van extra afvalbakken, een goed en duidelijk handhavingsbeleid in te voeren en door het beter beheren van openbare ruimten zoals de Egelantiertuin.

Het project Onze Buurt aan Zet duurt tot en met het jaar 2003. In februari 2002 zullen de eerste projectplannen reeds van start gaan.



Gemeente Haarlem