Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 07-12-2001

Nederland
Amnesty International start landelijke actie Coalitie voor mensenrechten

Amnesty International is een landelijke handtekeningenactie begonnen onder de vlag een coalitie voor mensenrechten. Het is een oproep aan alle Nederlanders hun handtekening te zetten onder een verklaring die oproept bij de strijd tegen terrorisme de mensenrechten centraal te stellen. Op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, om 13.00 uur overhandigt Lilian Goncçalves-Ho Kang You, voorzitter van Amnesty International Nederland op de Dam in Amsterdam de eerste handtekeningen aan de Tweede Kamerleden Maxime Verhagen (CDA), Jan Marijnissen (SP), Jan Hoekema (D66), Femke Halsema (Groen Links), Bert Koenders (PVDA) en Frans Weisglas (VVD). Burgemeester Job Cohen van Amsterdam zal de petitie als eerste ondertekenen. Er wordt gezongen door de Molukse zangereres Julia Loko.

Mensenrechten in het gedrang
Amnesty International maakt zich toenemende zorgen over de naleving van mensenrechten in de strijd tegen het terrorisme. De organisatie constateert dat na 11 september mensenrechten in veel landen in het gedrang zijn gekomen.

Om verdere mensenrechtenschendingen te voorkomen vraagt Amnesty International aan de Nederlandse regering en het parlement mensenrechten en het internationale humanitaire recht centraal te blijven stellen en hiervoor ook te pleiten bij andere regeringen uit de coalitie tegen terrorisme. Mensenrechten zijn niet gemaakt voor makkelijke, maar juist voor moeilijke situaties, aldus Amnesty International.
Amnesty vraagt VN onderzoek naar Mazar-i-Sharif Eind november kwamen honderden mensen om bij gevechten in Quala-i-Janghi, een fort buiten Mazar-i-Sharif in Afghanistan. Amnesty International heeft de direct betrokkenen, de Noordelijke Alliantie/Verenigd Front, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gevraagd om een onderzoek in te stellen, omdat de moorden die plaats gevonden hebben mogelijk een schending van het internationale humanitaire recht zijn. Nu zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk weigeren de gebeurtenissen in Mazar-i-Sharif zelf te onderzoeken, pleit Amnesty International voor een internationaal onderzoek door de Verenigde Naties of door de International Fact Finding Commission, een onderzoekscommissie ingesteld onder het eerste protocol van de Geneefse Conventies. Amnesty vraagt de Nederlandse regering zon onderzoek te steunen.

Daarnaast vreest Amnesty voor de veiligheid van ongeveer 80 Taliban gevangenen die op 1 december in de kelder van het fort Quala-i-Janghi gevonden werden. Zij lopen het risico van marteling of buitengerechtelijk executie.

Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk werkt aan een anti-terrorisme wet die de rechten van verdachten beperkt. Dit betekent dat ingezetenen die geen onderdaan zijn en verdacht worden van internationaal terrorisme, voor onbepaalde tijd gevangen gezet kunnen worden, zonder dat er een aanklacht tegen hen uitgebracht is of zonder dat er tot strafrechtelijke vervolging overgegaan wordt. Verenigde Staten In de Verenigde Staten is een anti-terrorismewet aangenomen die de autoriteiten ruime bevoegdheden geeft bij het afluisteren van verdachten en bij het doen van huiszoekingen. Daarnaast heeft President Bush op 13 november een besluit ondertekend, waarbij verdachten van terrorisme die niet de Amerikaanse nationaliteit bezitten en die verdacht worden van betrokkenheid bij internationaal terrorisme, berecht kunnen worden door speciale militaire rechtbanken. Zon proces kan in het geheim plaatsvinden en hoger beroep is niet mogelijk. De doodstraf behoort tot de mogelijkheden. Zacarias Moussaoui, een Fransman van Marokkaanse afkomst, die op 17 augustus gearresteerd werd als getuige in het onderzoek naar de 11 september aanslagen is mogelijk de eerste die voor zon militaire rechtbank moet verschijnen.

Europese Unie
De Europese Unie neemt binnenkort een besluit over een Europees arrestatiebevel. Amnesty vindt dat de uitleveringsprocedure met voldoende mensenrechtenwaarborgen, waaronder bescherming van vluchtelingen, omgeven moet zijn. Daarnaast vindt de organisatie dat lidstaten van de Europese Unie mensen niet moet uitleveren aan landen waar hen ernstige mensenrechtenschendingen dreigen te overkomen en moeten de rechten van de verdediging gewaarborgd zijn.

Afghanistan
Amnesty International vindt dat bij de politieke oplossing die op dit moment voor Afghanistan gezocht wordt, de mensenrechten centraal moeten staan. Er moeten zo snel mogelijk internationale mensenrechtenwaarnemers naar Afghanistan gaan; daders van mensenrechtenschendingen van alle partijen mogen geen amnestie krijgen en moeten bestraft worden en vluchtelingen moeten beschermd worden.

Een coalitie voor mensenrechten
Amnesty International vraagt de Nederlandse regering en het parlement:


- in eigen acties ter bestrijding van extreem geweld de mensenrechten en het internationale humanitaire recht in acht nemen


- geen wapens te leveren aan legers en andere strijdgroepen die zich schuldig maken aan schendingen van mensenrechten en het internationale humanitaire recht


- maatregelen te steunen om straffeloosheid voor ernstige schendingen van de mensenrechten en het internationale humanitair recht terug te dringen, zoals bekrachtiging van het Statuut van het Internationaal Strafhof


- zorgen dat mensen die hun land ontvluchten niet worden teruggestuurd als ze vervolging te vrezen hebben en dat ze fatsoenlijk worden opgevangen.

Amnesty International afdeling Nederland