Ministerie van Financien

De voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Plein 2

2511 CR DEN HAAG

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

7 december FM 2001-1904 M 2001

Onderwerp

Financial Action Task Force on money laundering (FATF)

Mede namens mijn ambtgenoot van Justitie deel ik u het volgende mee.

De Financial Action Task Force on money laundering (FATF) heeft recent de lijst van NCCT's geactualiseerd. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe lijst van "non-cooperative Countries and Territories, landen die naar de mening van de FATF onvoldoende actie ondernemen tegen het witwassen van gelden. De lijst bestaat uit de volgende 19 landen: de Cook eilanden, Dominica, Egypte, de Filippijnen, Guatemala, Grenada, Hongarije, Indonesië, Israël, St. Kitts en Nevis, Libanon, Marshall eilanden, Myanmar, Nauru, Nigeria, Niue, Oekraïne, Rusland en St. Vincent en de Grenadines. In vergelijking met de vorige lijst van juni 2001 (opgenomen in mijn brief van 29 juni 2001, FM 2001/1127M) zijn Grenada en Oekraïne nieuw toegevoegd aan de lijst. Er konden geen landen van deze lijst verwijderd worden.

De FATF adviseert financiële instellingen met het oog op het tegengaan van het witwassen specifieke aandacht te geven aan relaties met natuurlijke personen en rechtspersonen uit de 19 NCCT-landen in het kader van het melden van ongebruikelijke transacties aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. In mijn brief van 29 mei 2001 (FM 2001- 876 M) aan de Tweede Kamer schreef ik in dit verband te hechten "aan bijzondere alertheid van financiële instellingen bij transacties met NCCT's; het ontbreken van een adequaat anti-witwassysteem vormt een contra-indicatie voor het doen van financiële transacties met een land".

Ik heb de toezichthouders op financiële instellingen, alsmede het MOT, het BLOM, het OM en FIOD/ECD gevraagd hiermee bij hun
activiteiten rekening te houden.

De FATF overweegt aanvullende maatregelen te nemen tegen de Filippijnen mocht blijken dat de door de Filippijnen onlangs geïmplementeerde wetgeving op het gebied van de bestrijding van het witwassen niet adequaat is. Daarnaast overweegt de FATF strafmaatregelen tegen Nauru, indien deze staat er niet in slaagt voor 30 november 2001 behoorlijke wetgeving te implementeren.

De FATF heeft de volgende vier strafmaatregelen geïdentificeerd die door de leden getroffen kunnen worden:


1. Identificatieverplichtingen bij transacties en financiële diensten met instellingen uit NCCT-landen en hun onderdanen (in Nederland via de Wet Identificatie bij Financiële dienstverlening, WIF 1993).


2. Verhoogde aandacht voor rapportering van transacties met NCCT-landen en instellingen of onderdanen uit NCCT landen (in Nederland via de Wet MOT).


3. Bij de vestiging van
dochterondernemingen van banken uit NCCT-landen in Nederland dient de toezichthouder het feit dat deze bank haar hoofdzetel heeft in een NCCT-land te betrekken bij haar
vergunningsbeslissing (in Nederland door DNB).


4. Niet financiële sectoren waarschuwen dat bij het zaken doen met bedrijven uit NCCT landen het gevaar van witwassen aanwezig is (in Nederland door middel van brieven aan het Parlement, de toezichthouders en persberichten).

Overigens wil ik er de aandacht op vestigen dat het feit dat een land niet op de NCCT-lijst van de FATF is opgenomen niet betekent dat de witwaswetgeving van het land voldoet aan de standaarden die Nederland en de FATF aan zichzelf opleggen. De toezichthouders op de financiële instellingen, het MOT, het BLOM, het OM en FIOD/ECD zijn door mij ook hierop gewezen.

Tot slot zou ik graag de nieuwe website van de FATF bij u onder de aandacht willen brengen. Op deze site kunt u lopende ontwikkelingen volgen, de ontstaansgeschiedenis van de FATF nalezen en vindt u achtergrondinformatie over witwassen, verschillende rapporten en jaarverslagen, persberichten, links naar andere relevante sites en vanzelfsprekend de 40 aanbevelingen. Het adres van de FATF-website is:
http://www.fatf-gafi.org

DE MINISTER VAN FINANCIËN,

| In Favorieten plaatsen |