Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/327
Den Haag
07 december 2001

Witwasorganisatie publiceert nieuwe landenlijst

De Financial Action Task Force on money laundering (FATF) heeft de lijst van de zogenaamde "non-cooperative Countries and Territories" (NCCT's) aangepast. Op deze nieuwe lijst staan landen die volgens de FATF onvoldoende actie ondernemen tegen het witwassen van gelden. De lijst bestaat uit de volgende 19 landen: de Cook eilanden, Dominica, Egypte, de Filippijnen, Guatemala, Grenada, Hongarije, Indonesië, Israël, St. Kitts en Nevis, Libanon, Marshall eilanden, Myanmar, Nauru, Nigeria, Niue, Oekraïne, Rusland en St. Vincent en de Grenadines. In vergelijking met de vorige lijst van juni 2001 zijn Grenada en Oekraïne nieuw toegevoegd aan de lijst. Er konden geen landen van deze lijst verwijderd worden. Dit schrijft minister Zalm vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De FATF adviseert financiële instellingen met het oog op het tegengaan van het witwassen specifieke aandacht te geven aan relaties met natuurlijke personen en rechtspersonen uit de 19 NCCT-landen in het kader van het melden van ongebruikelijke transacties aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

De FATF richt zich op het witwassen van geld uit criminele activiteiten. De FATF is in juli 1989 geïnstalleerd. Dit gebeurde op initiatief van de G7 en de Europese Commissie.

De volledige tekst van de brief aan de Kamer staat op de internetsite van het ministerie van Financiën: http://www.minfin.nl/fm01-1904.doc

Woordvoerder: drs. S.A.E. Schrover