European Commission

ip/01/1766

Brussel, 7 december 2001

De Commissie geeft toestemming voor de fusie van Muzzik en Mezzo, twee Franse muziekzenders

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de fusie tussen de Franse muziektelevisiezenders Mezzo en Muzzik. Mezzo wordt momenteel gecontroleerd door Lagardère en Vivendi-Universal, terwijl Muzzik wordt gecontroleerd door France Télécom en France Télévision. De voorgestelde concentratie leidt niet tot concurrentieproblemen wegens de geringe omvang van de uit de fusie ontstane entiteit en omdat er geen risico bestaat dat haar moedermaatschappijen hun concurrentiële gedrag gaan coördineren.

Mezzo en MCM Jazz-Muzzik ( Muzzik) zijn twee thematische Franse televisiezenders die programma's van klassieke muziek, jazz en wereldmuziek uitzenden. Hun programma's worden per kabel en per satelliet uitgezonden in Frankrijk en in verscheidene andere lidstaten. Volgens de op 5 november 2001 bij de Commissie aangemelde overeenkomst krijgt Mezzo de controle over Muzzik door fusie-overname.

Mezzo wordt door de groepen Lagardère en Vivendi-Universal gezamenlijk gecontroleerd, terwijl Muzzik wordt gecontroleerd door France Télécom en de openbare omroepgroep France Télévision. Na afloop van de operatie zal de nieuwe entiteit worden gecontroleerd door deze vier grote Franse ondernemingen te zamen, die onafhankelijk werkzaam zullen blijven op de markt van thematische televisiezenders en op andere productenmarkten in eerdere of latere productiestadia.

De Commissie kwam tot de slotsom dat de aangemelde concentratie niet zal leiden tot concurrentieproblemen wegens de geringe omvang van de uit de fusie ontstane entiteit en haar lage marktaandeel. De concentratie behoefde trouwens alleen bij de Commissie te worden aangemeld wegens de omzet van de moedermaatschappijen.

De Commissie heeft ook onderzocht of de aangemelde operatie zou kunnen leiden tot een coördinatie van het concurrentiële gedrag van de moedermaatschappijen van de nieuwe entiteit. Zij is tot de conclusie gekomen dat een dergelijk risico niet bestaat, met name omdat de betekenis van de nieuw entiteit te verwaarlozen is in vergelijking met de activiteiten van haar moedermaatschappijen.