CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be

E-mail : inform@cdenv.be

Persmededeling van CD&V-werkgroep Vrouw & Maatschappij

7 december 2001

CD&V-VROUWEN DOORPRIKKEN HET BELEID.
DE MAATREGELEN COMBINATIE ARBEID EN GEZIN: NIET MEER DAN EEN PAARS-GROENE LUCHTBEL

Vrouw & Maatschappij eist:
aanpassing tijdskrediet bij federale programmawet en voldoende, kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang op Vlaams niveau

De CD&V-werkgroep Vrouw & Maatschappij liet vanmorgen met een ballonnenactie haar ontgoocheling en ongenoegen blijken ten aanzien van de gezinsonvriendelijkheid van de huidige regeringen. De actie werd gevoerd in aanwezigheid van algemeen voorzitster CD&V-werkgroep Vrouw & Maatschappij Sabine de Bethune en Vlaams parlementsleden Sonja Becq, Brigitte Grouwels en Trees Merckx.

Met stille trom heeft de huidige regering immers een aantal verworven sociale en gezinsvriendelijke rechten afgeschaft.

De onduidelijkheid rond het tijdskrediet heeft de kwalijke gevolgen ervan een hele tijd gemaskeerd. Nu er wat meer duidelijkheid komt beseft iedereen dat het tijdskrediet het soepele en interessante systeem van loopbaanonderbreking volledig afschaft. Tot nu toe werd in slechts 44% van de tot nu toe getekende CAO's de termijn van 1 jaar verlengd tot 3 of 5 jaar.
Laat deze regering alles over aan de good-will van de werkgevers? Bovendien is er onvoldoende informatie verspreid over de rechten van werknemers in loopbaanonderbreking en mogelijke aanvragers van loopbaanonderbreking tot 15 september 2001. Zij komen duidelijk bedrogen uit. Zelfs de noodzakelijke uitvoeringsbesluiten blijven uit.

Het borstvoedingsverlof werd zonder veel uitleg afgeschaft voor vrouwen bij de eenheidspolitie en voor het vrouwelijk militair personeel.

Op 27 november ll. werd wel de door Minister Onkelinx aangekondigde CAO over de borstvoedingspauzes eindelijk goedgekeurd. De voorwaarden zijn echter niet in verhouding tot de noden van borstvoedende moeders. De voorziene pauzes van 2 maal een half uur zijn kortweg te kort, zeker in de eerste maanden na het verstrijken van het zwangerschapsverlof, wanneer de jonge kinderen nog uitsluitend borstvoeding kunnen krijgen.

De regering heeft weliswaar het vaderschapsverlof uitgebreid tot 2 weken, maar er is nog geen werk gemaakt van betere voorwaarden voor het opnemen van het ouderschapsverlof, dat vaak om financiele redenen niet wordt opgenomen en in het overgrote deel door vrouwen wordt opgenomen (96%). Ook is de afschaffing van de loopbaanonderbreking nefast voor een beleid ten aanzien van mannen en zorg. 15% van de loopbaanonderbrekers waren mannen.

Jonge ouders wachten op plaatsen voor kinderopvang, betaalbare opvang en duidelijke informatie. Ook de nood aan flexibele en acute opvang en opvang voor zieke kinderen is dringend nodig. Eigenlijk kunnen ze niet langer wachten, dit zijn concrete noden die op korte termijn een concreet antwoord vragen.

De ouderbijdragen voor de kinderopvang worden herzien: een goede zaak, want lagere inkomens zullen een lagere bijdrage moeten betalen. Minder positief is dat de andere gezinnen die gebruik maken van de kinderopvang en een gemiddeld tweeverdienersinkomen hebben dit zullen moeten betalen. Hun ouderbijdrage zal tot 750 Bef. oplopen indien de Minister bij haar plannen blijft. Schrijnend want ook nu reeds vallen deze gezinnen met een gemiddeld inkomen uit de boot voor tal van sociale tegemoetkomingen: studiebeurzen, huisvestingspremies, verlaagd tarief voor huisvuil, ...

Onze twee meest hoogdringende eisen inzake leefkwaliteit om de combinatie gezin en arbeid voor iedereen mogelijk te maken zijn:

De CD&V-vrouwen eisen een recht op tijdskrediet van vijf jaar en voor alle werknemers in de private sector - voltijds en/of deeltijds op te nemen naar keuze en de afschaffing van de ancienniteitvoorwaarden. De CD&V-vrouwen eisen dat de federale programmawet in die zin geamendeerd wordt zodat de huidige regeling op het tijdskrediet op 1 januari 2002 niet van kracht wordt.

De CD&V-vrouwen vragen een snelle oplossing naar bijkomende opvangplaatsen, waarbij voldoende, kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang in het gesubsidieerde circuit gegarandeerd wordt. Dit betekent dat ouders vrij kunnen blijven kiezen. Daarnaast willen de CD&V-vrouwen een 'gemeentelijk infopunt kinderopvang' in de schoot van het bestaand gemeentelijk overleg kinderopvang.

CD&V-werkgroep Vrouw en Maatschappij
Wetstraat 89 - 1040 Brussel
Tel. 02/238 38 55 - Fax: 02/238 38 59
www.cdenv.be/vrouw
ecobbaert@cdenv.be