Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting


7 december 2001

SEV begeleidt lokale opvangprojecten jonge Antillianen

Minister Van Boxtel stelt fl. 26 miljoen beschikbaar

Minister Van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid stelt fl. 26 miljoen beschikbaar om lokale opvangprojecten voor jonge Nederlands-Antilliaanse migranten te ontwikkelen. Het gaat om lokale initiatieven op het terrein van begeleid wonen, waarbij voor een tijdelijke periode huisvesting wordt aangeboden in combinatie met scholing, arbeidstoeleiding en vrijetijdsbesteding. De SEV gaat hiervoor projecten initiëren, stimuleren en ondersteunen. Gemeenten waar meer dan 1% van de totale bevolking van Antilliaanse afkomst is, kunnen financiële ondersteuning voor deze lokale opvangprojecten krijgen.
De SEV heeft inmiddels een grote expertise opgebouwd op het gebied van innoverende ontwikkelingen rond de woonsituatie van diverse groepen in Nederland. Onder andere door projecten te begeleiden die gericht zijn op de huisvesting van mensen die naast een `dak boven hun hoofd' ook nog een sociaal netwerk en/of extra begeleiding nodig hebben. De projecten voor Antilliaanse jongeren omvatten huurkamers voor een beperkte tijdsduur, met gemeenschappelijke voorzieningen. Met de jongeren worden contracten afgesloten, waarbij huisvesting wordt aangeboden in ruil voor verplichte deelname aan educatietrajecten. De jongeren krijgen een coach van Antilliaanse afkomst toegewezen. Deze treedt op als aanspreekpunt en begeleider gedurende de gehele verblijfsperiode.
De gemeenten die voor financiële ondersteuning in het kader van deze opvangprojecten in aanmerking komen zijn: Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Tilburg, Dordrecht, Groningen, Almere, Zoetermeer, Nijmegen, Eindhoven, Breda, Amersfoort, Arnhem, Schiedam, Capelle a/d IJssel, Lelystad, Den Helder en Zwolle. In januari 2002 benadert de SEV deze gemeenten om plannen voor opvang te ontwikkelen.