Fogtec: Brandbeveiliging in de Eurotunnel

Keulen - Brandbeveiliging in de Eurotunnel
De watermisttechnologie van Fogtec gaat de zware vrachttreinen van "Le Shuttle" beschermen

De Eurotunnel-exploitanten gaan nog meer belang hechten aan veiligheid. Het eerste gedeelte van de vrachttreinen die opleggers op een platte open spoorwagon vervoeren tussen Groot-Brittannië en Frankrijk wordt uitgerust met de watermist-brandblustechnologie van Fogtec Brandschutz. De acht treinen, die elk 800 meter lang zijn, zullen dan beschikken over het allernieuwste brandbeveiligingssysteem in een Europese spoorwegtunnel.

18 november 1996: Deze dag luidde het begin in van een nieuw tijdperk voor de Eurotunnel-exploitanten. De brand die was begonnen op het goederenplatform van een vrachtwagen verspreidde zich binnen luttele minuten naar andere voertuigen, lang voordat de Franse brandweer bij de brand raakte. Dat gebeurde pas na twintig minuten. De verzekeringsmaatschappij moest 60 miljoen GBP ophoesten om zowel de schade in de tunnel als het verlies van inkomsten te vergoeden. Het duurde zo'n zes maanden om de schade die de brand in de tunnel had aangericht, te herstellen. De kabels en elektrische leidingen waren immers over een lengte van 100 meter volledig verschroeid, en in het betonnen dak waren er barsten ontstaan. Zelfs de sporen waren beschadigd.

Naar aanleiding van de zware brand beslisten de exploitanten van de tunnel een systeem te ontwikkelen waarmee een brand in een vrachtwagen onmiddellijk na het ontstaan ervan kan worden geblust. Alleen zo kan het risico dat de brand naar andere voertuigen overslaat tot een minimum worden beperkt en kan de brand in bedwang worden gehouden tot de brandweer ter plaatse is. Al vrij snel werd duidelijk dat het nieuwe brandbeveiligingssysteem in de Eurotunnel niets anders kon zijn dan een watermistsysteem. Gasblussystemen waren geen optie omwille van de open honingraatstructuur van de wagons. De hoeveelheid water die nodig zou zijn voor een conventioneel deluge-systeem kon niet met een trein vervoerd worden.

Gedetailleerde informatie voor de pers, foto's en grafieken om te downloaden zijn beschikbaar via het Internet: www.fogtec.com

Als u vragen hebt, neem dan gerust contact op met ons public relations-agentschap:
Weber Projekt GmbH, Anne Weber-Ploemacher, Unterbruch 82, D-47877 Willich
Tel. + 49-2154-81070, Fax + 49-2154-810720, e-mail: weberprojekt@t-online.de

Ots original text: Fogtec
Beschikbaar op internet: www.newsaktuell.be

FOGTEC Brandschutz GmbH & Co.KG
Schanzenstraße 19A - D-51063 Köln (Keulen)
Tel. : +49-(0)-221-962 23 0 - Fax: +49-(0)-221-962 23 30 Internet: www.fogtec.com - E-mail: contact@fogtec.com