Gemeente Eindhoven

Persbericht: 7 december 2001, no. 206

Onderdeel van vuurwerkcampagne Bureau HALT

Verscherpte aanpak jonge overtreders vuurwerkregels

Van 10 december 2001 tot en met 11 januari 2002 geldt een verscherpte aanpak voor jongeren van twaalf tot achttien jaar die de vuurwerkregels overtreden. Deze aanpak is onderdeel van de in november gestarte campagne Vuurwerk: Denkwerk!, een initiatief van Bureau HALT, politie en justitie.

Werkstraf
Als een jongere in genoemde periode door de politie betrapt wordt op het overtreden van de vuurwerkregels, dan stuurt de politie de jongere door naar Bureau HALT. Bij Bureau HALT krijgt de jongere de kans om de overtreding goed te maken door een werkstraf. Afhankelijk van de overtreding en de leeftijd betekent dit 3 tot 10 uur werken. De werkzaamheden worden uitgevoerd onder deskundige begeleiding en bestaan meestal uit schoonmaken en opruimen. Houdt de jongere zich niet aan de afspraken of kiest hij/zij niet voor HALT, dan maakt de politie een proces-verbaal op. De jongere kan dan rekenen op een zwaardere straf van justitie.

Vuurwerkregels
Ook onderdeel van deze campagne is de voorlichting aan jongeren over de vuurwerkregels om ongelukken en overlast terug te dringen. Ruim 30.000 brochures zijn in dit kader verspreid op scholen en jongerenontmoetingsplaatsen in de regio Eindhoven. Voor de volledigheid de vuurwerkregels op een rij: vuurwerk kopen kan dit jaar op 28, 29 en 31 december; veroorzaak nooit overlast voor mens of dier; afsteken mag alleen op 31 december van 10 uur 's morgens tot 2 uur s nachts en gebruik of koop geen illegaal vuurwerk. Het bekendste illegaal vuurwerk is de strijker.

Inwoners van Eindhoven en de regio die overlast of hinder ondervinden van vuurwerk kunnen dit natuurlijk melden bij de politie: 0900 8844.