Gemeente Breda

07-12-2001

Kinderen uit instellingen weer welkom in Speciaal Basisonderwijs

Kinderen die verblijven in Bredase instellingen zoals Valkenhorst, Maria Raboni of het Koetshuis worden weer toegelaten op scholen voor Speciaal Basisonderwijs.
Het in oktober genomen besluit om de kinderen niet meer toe te laten is vanaf heden ingetrokken door het samenwerkingsverband van schoolbesturen en het bestuur van de Stichting Mark en Aa. Dit is toegezegd aan wethouder J. de Werd (onderwijs), die onmiddellijk na het bekend worden van het besluit om kinderen niet meer toe te laten contact heeft opgenomen met de staatssecretaris en leden van de Tweede Kamer. De toelating is weer mogelijk, omdat de staatssecretaris van onderwijs geld heeft toegezegd om wachtlijstproblemen en knelpunten in het Speciaal Basisonderwijs op te lossen. Bovendien bleek uit contacten tussen wethouder De Werd, de Tweede Kamer en de staatssecretaris dat er voor dit specifieke probleem in de toekomst extra gelden beschikbaar zouden worden gesteld.

De besturen van de scholen hebben met het toelatingsbesluit maatschappelijke aandacht willen vragen voor de problematiek. Dit heeft geleid tot succes. Ze namen het besluit in oktober met de rug tegen de muur. Er zijn immers al jaren te weinig middelen om het onderwijs te verzorgen. Om deze wettelijke taak wel goed te kunnen uitvoeren, werd er geld van de gewone basisscholen naar het speciaal onderwijs overgeheveld om het financiële gat te dichten. Het zou onaanvaardbaar zijn dat kinderen van gewone basisscholen niet meer toegelaten worden, omdat de resterende plaatsen zijn ingenomen door kinderen van buiten onze regio. Vandaar dat kinderen die van buiten de regio komen en verblijven in Bredase instellingen niet meer toegelaten werden.

Het aanvankelijke besluit om de bedoelde kinderen (ongeveer 30 per jaar) niet toe te laten, verraste burgemeester en wethouders, die nog in overleg waren met het schoolbestuur. Wethouder De Werd toonde begrip voor het standpunt, maar verzocht de maatregel per ommegaande op te schorten in afwachting van een oplossing. Het college verzocht de staatssecretaris direct dit onderwerp te bespreken met de onderwijswethouders van de grote steden. In de Tweede Kamer werden eveneens vragen gesteld over dit onderwerp. Hierna heeft de staatssecretaris van onderwijs geld toegezegd om de wachtlijstproblemen en knelpunten in het speciaal onderwijs op te lossen.

De kinderen om wie het hier gaat verblijven voor betrekkelijk korte tijd in een instelling voor jeugdhulpverlening, vrouwenopvang of crisisopvang. Als zij niet naar school kunnen, is dat op de eerste plaats nadelig voor hun eigen ontwikkeling. Maar in veel gevallen kan ook de begeleiding van hun ouder (meestal moeder) niet optimaal plaatsvinden, omdat die tijdens haar verblijf in de crisisopvang of vrouwenopvang zou zijn belast met de zorg voor de kinderen.

Breda, 7 december 2001