Raad voor Financiële Verhoudingen


Datum laatste wijziging: 7 december 2001


1. De Raad vergadert op donderdag 13 december 2001. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

- De jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar

- Mythes en Misverstanden in de financiële verhoudingen
- C2000

- Cofinanciering

- Vraagsturing

- Verzamelnota Onderwerpen werkprogramma: Herschikking clusters Bijstand en Zorg
De Gebundelde DoelUitkering (GDU) verkeer en vervoer Sleutel stadsvernieuwing in het gemeentefonds

2. De Raad heeft een adviesaanvraag ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de bekostiging van de jeugdgezondheidszorg. Het kabinet heeft besloten om te komen tot een integrale jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor 0-19 jaar en een eenduidige financiering onder gemeentelijke regie. De gemeenten worden per 2003 verantwoordelijk voor de uitvoering van het basistakenpakket van de JGZ door de uitvoerende organisaties. Het basistakenpakket bestaat uit een uniform deel, dat ongevraagd aan een ieder moet worden aangeboden, en een maatwerk deel dat gemeenten in staat moet stellen in te spelen op de lokale gezondheidssituatie. Het ligt in de bedoeling het uniform deel voor drie jaar via een specifieke uitkering te bekostigen en daarna eventueel over te hevelen naar het gemeentefonds. Het maatwerk gedeelte zal direct al via het gemeentefonds worden bekostigd. Het is een zeer uitgebreide adviesaanvraag waarover u de komende tijd via deze site nader zult worden geïnformeerd.


3. Er blijken bepaalde mythes en misverstanden te bestaan in de financiële verhoudingen. De Raad heeft besloten hier een nader onderzoek naar te doen. De resultaten daarvan zullen eventueel in het Jaarrapport worden gepresenteerd. Ook op deze site zal de Raad hier binnenkort aandacht voor vragen.


4. Het onderwerp vraagsturing en de gevolgen daarvan voor de financiële verhoudingen zal nader worden uitgewerkt als mogelijk onderwerp voor het Jaarrapport.


5. Per 1 december is drs. G.Y. Batelaan (Bert), voormalig hoofd van de Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden (IFLO) van het ministerie van BZK, benoemd als Raadsadviseur voor de Rfv. De functie wordt thans vervuld door drs. W.M.C. van Zaalen die in het voorjaar 2002 met pensioen zal gaan. Op deze wijze wordt de continuïteit in de kennis van de financiële verhoudingen op het secretariaat gewaarborgd.


6. In de regionale pers heeft een aantal artikelen gestaan waarin werd gesteld dat de Raad een onderzoek naar de onderhoudskosten van wegen had uitgevoerd waaruit zou blijken dat gemeenten geld overhouden aan het wegenonderhoud. Dit bericht berust op een misverstand. Het gaat hier om het advies van de Raad over het Periodiek OnderhoudsRapport (POR 2002). De Raad concludeerde daarin dat in de verdeling het cluster Wegen en Water binnen de verdeling een groter aandeel heeft dan de gemeenten feitelijk aan Wegen blijken uit te geven. Vanuit kostenoriëntatie bij de verdeling is het niet wenselijk als dat over een langere periode het geval is. Indien dat volgend jaar weer het geval is zal de verdeling van de algemene uitkering moeten worden aangepast. Dit is echter iets geheel anders als zouden gemeenten verdienen aan het wegenbeheer!


7. Het Rob/Rfv advies over het grote stedenbeleid (GSB) is gezamenlijk met de adviezen van de VROM-raad en de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) op 6 november jl. aan minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) aangeboden. Het advies is vanaf deze site te downloaden. Ook de tekst van de toespraak van prof. dr. J.A. van Kemenade bij de aanbieding namens de gezamenlijke Raden heeft uitgesproken is vanaf deze site te raadplegen.

---