Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht Ministerraad
7 december 2001

KANDIDATENLIJSTEN VERPLICHT BIJ KIEZER IN BRIEVENBUS

De ministerraad heeft op voorstel van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het verplichten van gemeenten om bij verkiezingen de kandidatenlijsten huis aan huis bij de kiezers te bezorgen.

Volgens de huidige regeling is het mogelijk om de kandidatenlijsten huis aan huis te bezorgen samen met de oproepingskaart of te volstaan met publicatie van de kandidatenlijsten in een huis-aan-huisblad of een dagblad. In de praktijk is echter gebleken dat veel kiezers de kandidatenlijsten niet ontvingen. Kiezers met een nee- nee sticker op hun brievenbus krijgen geen huis-aan-huisbladen. Dagbladen worden alleen bij de abonnees bezorgd. Om er voor te zorgen dat alle kiezers de kandidatenlijsten krijgen, wordt verspreiding huis aan huis verplicht gesteld. Deze regeling zal nog voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen (6 maart 2002) ingaan.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de concept-AMvB voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van de AMvB wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 07.12.01