Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persbericht Ministerraad
7 december 2001

VERGUNNING VOOR HET HOUDEN VAN DIEREN IN DIERENTUINEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) besloten dat dierentuinen vanaf 9 april 2002 een vergunning nodig hebben voor het houden van wilde dieren. De vergunning stelt eisen aan het houden, huisvesten en verzorgen van dieren in dierentuinen. Zo dient het natuurlijk gedrag van dieren te worden gerespecteerd. Dat houdt in dat ze bewegingsvrijheid moeten hebben die rekening houdt met de mogelijkheden van het individuele dier. Op deze manier worden de dierentuinen verplicht tot nadenken over hoe zij nu en in de toekomst met hun dieren willen omgaan. Dat verwoorden zij in een beleidsprotocol.

Naar verwachting worden circa vijftig vergunningen aangevraagd. Bestaande dierentuinen dienen een vergunning te hebben voor 9 april 2003. Voordat de vergunning wordt verleend, vindt er een inspectie plaats bij de dierentuin. Deze inspectie wordt namens de minister van LNV verricht door een ambtelijke visitatiecommissie. De commissie kan zich daar waar nodig laten bijstaan door deskundigen. De verleende vergunningen worden gepubliceerd op de website van het ministerie van LNV (www.minlnv.nl).

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de concept-AMvB voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van de AMvB wordt pas openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 07.12.01