Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 7 december 2001

HAARLEMMERMEER WINT LANDELIJKE ENERGIEPRIJS

De gemeente Haarlemmermeer heeft op 6 december de landelijke Energy Award in de categorie bedrijven gewonnen voor het project 'De President'. Bij dit project gaat het om de ontwikkeling van een bedrijventerrein, waar bedrijven gebruik kunnen maken van een collectief en duurzaam energiesysteem. Hierdoor ontstaat een aanzienlijke besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen. Haarlemmermeer liet de projecten van de gemeenten Nieuwegein en Hoogeveen in deze categorie achter zich.
De President is een hoogwaardig, duurzaam bedrijventerrein van honderd hectare ten zuiden van Hoofddorp, bestemd voor hoogwaardige en middensegment bedrijven. Het terrein is op dit moment in ontwikkeling. In de toekomst kunnen bedrijven op dit bedrijventerrein gebruik maken van een collectief energiesysteem voor het verwarmen en koelen van de gebouwen. Op de President is gekozen voor een collectief energiesysteem waarbij warmte en koude in de bodem worden opgeslagen. Enigszins warm of koud grondwater kan op een bepaalde diepte goed bewaard worden. 's Zomers kan hiervan gebruik worden gemaakt om te koelen (waarbij warmte in de bodem wordt opgeslagen) en 's winters om te verwarmen (waarbij koude wordt opgeslagen). Door energieopslag in de bodem kan veel energie bespaard worden, omdat er minder warmte en/of koude met gewone installaties hoeft te worden opgewekt. Een warmtepomp per bedrijf regelt het gebruik.
De gemeente verplicht de bedrijven die zich op De President gaan vestigen om 10% duurzame energie af te nemen. Als bedrijven deelnemen aan het collectieve systeem behalen ze al een groot deel van dit percentage.
Redenen om dit project de energieprijs toe te kennen zijn de combinatie van zowel collectieve als individuele energiebesparende maatregelen en de harde taakstelling op afname van duurzame energie die de gemeente de bedrijven durft op te leggen. De verkiezing van de Energie Awards is een initiatief van Novem (Nederlandse onderneming voor energie en milieu) in opdracht van het ministerie van VROM. Met deze verkiezing wil Novem gemeenten en provincies ertoe aansporen klimaatbeleid hoog op de lokale politieke agenda te zetten. In totaal waren er 20 gemeenten genomineerd en 2 provincies in 8 categorieën. Gemeente Haarlemmermeer was ook voor twee andere projecten genomineerd voor een Energy Award: het Zonnedak op de Floriade (categorie duurzame energie) en een
warmte-isolatie/geluidsisolatieproject (categorie woningbouw). Beide projecten vielen net buiten de prijzen.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen