Minister Van Boxtel stemt in met plannen 'Onze buurt aan zet'

Minister van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid heeft ingestemd met door bewoners opgestelde programma's in het kader van 'Onze buurt aan zet'. Met de uitvoering van de programma's is totaal een bedrag van fl. 90 miljoen gulden gemoeid. Vanaf juni 2001 zijn de 30 Nederlandse grote steden aan de slag gegaan om in één of twee aandachtswijken, samen met de bewoners, plannen op te stellen om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verbeteren. De impuls 'Onze buurt aan zet' richt zich op een drietal elementen: ten eerste het bevorderen van bewonersparticipatie, ten tweede het verbeteren van veiligheid en leefbaarheid en ten derde het bevorderen van maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijfsleven.

In alle dertig steden die betrokken zijn bij het Grotestedenbeleid zijn afgewogen programma's gemaakt. Op basis van deze programma's wordt voor de periode van 2001 tot en met 2003 in totaal 90 miljoen gulden aan de steden toegekend.

De betrokken steden zijn:
G4: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. (Deze steden ontvangen elk 6,5 miljoen in 3 jaar). G21: Almelo, Arnhem, Breda, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Enschede,Groningen, Haarlem, Heerlen, Helmond, Hengelo, 's-Hertogenbosch, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Schiedam, Tilburg, Venlo, en Zwolle. (Deze steden ontvangen elk 2,5 miljoen in 3 jaar). G5: Alkmaar, Amersfoort, Emmen, Lelystad en Zaanstad. (Deze steden ontvangen elk 1 miljoen in 3 jaar).

Voor een volledig overzicht van de programma's per gemeente kan de volgende site geraadpleegd worden: www.onzebuurtaanzet.nl


Noot voor de redactie,

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties