ABVAKABO FNV

Gesprekken over CAO voor kinderopvang zijn mislukt (7 dec.)

De oriënterende gesprekken tussen werkgevers en bonden in de kinderopvang om te komen tot nieuwe onderhandelingen over de CAO zijn mislukt. Dit betekent dat er voorlopig niet onderhandeld gaat worden. De werkgevers en de bonden zijn uit elkaar gegaan zonder dat een nieuwe afspraak is gemaakt.
CAO-onderhandelaar Jan Willem Dieten: De besprekingen zijn uiterst teleurstellend verlopen. De werkgevers willen alleen tot een akkoord komen als wij ze op alle punten volledig tegemoet komen. Maar daar kan geen sprake van zijn. Onderhandelen is een proces van geven en nemen; daar hebben ze bij de werkgevers blijkbaar nog nooit van gehoord.

Tijdens de oriënterende gesprekken (met onderhandelaars en bestuurders van bonden en werkgeversverenigingen) is vooral gesproken over het oplossen van de problemen rond het nieuwe loon-functiegebouw. Deze nieuwe salarisregeling zou al in juli 2001 worden ingevoerd. ABVAKABO FNV is al eerder akkoord gegaan met uitstel van de invoering tot 1 oktober 2001. De werkgevers willen de invoering nu weer uitstellen tot ergens in 2002. Ook een aantal punten uit de nieuwe salarisregeling waarover bonden en werkgevers het wel eens zijn, willen de werkgevers niet in oktober 2001 invoeren. Aan bespreking van de overige knelpunten (structurele eindejaarsuitkering 2002, opleidingseisen, verzwaarde functies van groepsleidsters en enkele secundaire arbeidsvoorwaarden) zijn ze in de besprekingen niet toegekomen.

Nu er geen uitzicht is op nieuwe onderhandelingen worde de acties voortgezet.
Aanstaande dinsdag 11 december wordt er in het hele land weer massaal gestaakt. Daarna wordt de verdere actiestrategie met de leden besproken.

De CAO voor de kinderopvang geldt voor ongeveer 32.000 werknemers.

Meer informatie over de inhoud van het CAO-conflict, gesprekken, stakingen en manifestaties in de kinderopvang op internet: www.abvakabo.nl/kinderopvang

---