Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

7 december 2001
Paulien Pistor of Jesseke van Buuren, afdeling Klantenservice & Communicatie, Publieksdienst 023-5114380 of 023-5114362
jvanbuuren@haarlem.nl
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht

Datum
Informatie bij

Telefoon
E-mail
Vervolgonderzoek bij Sociale Zaken van de Gemeente Haarlem

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een vervolgonderzoek ingesteld bij 28 gemeenten naar het functioneren van de Sociale Dienst. De minister heeft deze 28 gemeenten geselecteerd op basis van een risico-analyse bij alle sociale diensten (het fase 1 onderzoek). Daarbij gaat het erom dat gemeenten zich voldoende inspannen om te komen tot minder mensen in de bijstand. Daarnaast moeten gemeenten adequaat optreden tegen mensen die onvoldoende meewerken om aan werk te komen. De gemeente Haarlem is een van de vier gemeenten waar het vervolgonderzoek (fase 2 onderzoek) al heeft plaatsgevonden. Andere gemeenten zijn Almelo, Nijmegen en Rotterdam. Bij de sociale diensten in Almelo en Haarlem zal nu een gedetailleerd vervolgonderzoek (fase 3 onderzoek) worden ingesteld.

De onderzoeken die het ministerie heeft uitgevoerd, zijn gebaseerd op cijfers uit de jaren 1999 en 2000. De cijfers uit deze jaren zijn aanleiding geweest voor een verbeteringstraject bij Soziale Zaken. Het plan van aanpak en de eerste rapportage met betrekking tot het verbeteringstraject zijn reeds eerder aan de minister en het rijksconsulentschap voorgelegd. Desondanks wenst het ministerie een gedetailleerd vervolgonderzoek uit te voeren.

De gemeente wacht de officiële berichtgeving van het ministerie af en ziet met vertrouwen het vervolgonderzoek tegemoet. Duidelijk zal zijn dat het verbeteringstraject met volle kracht wordt doorgezet.