Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 7 DECEMBER 2001

IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering op vrijdag 7/12/01 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL, van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering kent aan de Stichting Flanders Technology International 768.469 euro (31 miljoen fr.) subsidie toe voor het werkingsjaar 2001 en 1,3 miljoen euro (55 miljoen fr.) voor de uitbating van Technopolis, Vlaanderens doe-centrum voor wetenschap en technologie in Mechelen.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt van twee toekomstige beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid principieel de indeling in entiteiten en de taakstelling van elk van die entiteiten goed. Het betreft het beleidsdomein 'Buitenlands Beleid en Internationale Samenwerking' en het beleidsdomein 'Onderwijs en Vorming'. De goedkeuring is een vervolg op de regeringsbeslissing van 19 januari 2001 waarbij de basisprincipes voor de reorganisatie van het Vlaamse overheidsapparaat werden vastgelegd en een leidraad is goedgekeurd voor de invulling van de dertien beleidsdomeinen.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

Met het oog op de definitieve invoering van de euro keurt de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, de aanpassingen aan 4 besluiten en 1 koninklijk besluit in verband met het waterwegenvignet, het
scheepvaartreglement, de vergoeding van het gebruik van het verkeersbegeleidingssysteem voor vaartuigen, het reglementtarief van de sleepdienst van Oostende en de inning van de loodsgelden definitief goed. Het gaat hoofdzakelijk om omzettingen van bedragen in Belgische franken naar euro.


* * *

Met het oog op de definitieve invoering van de euro keurt de Vlaamse regering een aanpassing aan het retributiebesluit voor de waterwegen principieel goed. De aanpassingen betreffen het omzetten van tarieven in Belgische franken naar euro betreffende het toekennen van vergunningen, het vaststellen en innen van retributies voor het privatieve gebruik van het domein van de waterwegen, de zeewering en de dijken. De aanpassingen worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering werft de heer Jacques D'Havé aan als algemeen directeur van de dienst met afzonderlijk beheer Loodswezen.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Sinds 1 januari 1999 zijn dagverzorgingscentra thuiszorgvoorzieningen en worden zij erkend en gesubsidieerd ter uitvoering van het decreet van 14 juli 1998. Op dit ogenblik zijn er zo'n 60 erkende dagverzorgingscentra in Vlaanderen. Zij kunnen door datzelfde decreet tot maximaal 24.789 euro (1 miljoen fr.) werkingssubsidies krijgen. Sinds 1 januari 2000 kan het RIZIV dagforfaits toekennen voor zwaar zorgbehoevenden die gebruik maken van een dagverzorgingscentrum. Om voor deze bijkomende financiering in aanmerking te komen, moet het dagverzorgingscentrum over een bijzondere erkenning beschikken. Daarom keurt De Vlaamse regering een besluit goed dat de erkenningsprocedure voor dagverzorgingscentra wijzigt.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering een besluit definitief goed dat het mogelijk maakt inspecteurs van de administratie Gezondheidszorg (ministerie van de Vlaamse Gemeenschap) te belasten met het toezicht op de verzorgingsinstellingen.


* * *

Na onderhandelingen met de vakbonden keurt de Vlaamse regering opnieuw een besluit principieel goed dat het gemeenten van meer dan 5000 en minder dan 20.001 inwoners mogelijk maakt de functie van ontvanger voor het OCMW te laten uitoefenen door hetzij een gewestelijk ontvanger, hetzij een plaatselijk ontvanger, en dat eventueel deeltijds. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

De Vlaamse regering keurde op 26 oktober van dit jaar principieel een besluit goed dat het decreet van 13 juli 2001 tot stimulering van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid uitvoert. Het besluit regelt de modaliteiten voor de beleidsplannen van het algemeen cultuurbeleid, de bibliotheek en het cultuurcentrum, en de procedure van het indienen van die beleidsplannen. Daarnaast legt het ook de voorwaarden en procedure voor subsidiëring vast. Het besluit werd voor advies voorgelegd aan de Raad van State; maar gezien dat tot op heden uitbleef, wordt het nu opnieuw voor advies voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering kent principieel een subsidie van 1,5 miljoen euro (60 miljoen fr.) toe aan vzw Anno '02 voor de voorbereiding van de viering van de 700ste verjaardag van de Guldensporenslag.


* * *

De Vlaamse regering kent 316.312 euro (12,7 miljoen fr.) subsidie toe aan het Nelson Mandela Children's Fund (NMCF) voor de programma's 'Education and Development' en 'Leadership ande Excellence'. Het eerste programma geeft jongeren een opleiding om zo makkelijker toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Het tweede programma is erop gericht om jongeren aan te zetten een eigen onderneming op te starten. Het NMCF draagt zo bij tot de ontwikkeling en het welzijn van de meest achtergestelde kinderen van Zuid-Afrika. Daarnaast kent de Vlaamse regering ook 240.538 euro (9,7 miljoen fr.) subsidie toe aan het Free State Department of Local Government and Housing voor het project "Local Governance Policy Advice Unit". Doel van dit project is een ondersteuningscentrum op te richten voor de lokale overheden in de Vrijstaat.


* * *

De Vlaamse regering trekt 495.787 euro (20 miljoen fr.) uit voor het pilootproject "flexibele opdracht van de leerkracht lichamelijke opvoeding". Doel van het project is "zoveel mogelijk jongeren op een verantwoorde manier laten bewegen en beter leren bewegen via het (deeltijds) inschakelen van de leerkracht L.O. in de naschoolse sportbeoefening in school, gemeente en club en finaal de jongeren te stimuleren om lid te worden van een sportclub." Het pilootproject omvat een beperkte en controleerbare groep van 17 leerkrachten zodat de haalbaarheid, de praktische en juridische problemen en de relevantie van het systeem op het lokale vlak nagegaan kunnen worden.


* * *

De Vlaamse regering kent 319.782 euro (12,9 miljoen fr.) subsidie toe aan de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde voor de werking van het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 446.208 euro (18 miljoen fr.) toe aan het Northern Province Department of Education voor een onderwijsproject in de Noordelijke Provincie - Sekhukhune District in Zuid-Afrika. Via een managementtraining, de opleiding van leerkrachten en het vergroten van de betrokkenheid van de lokale gemeenschap wil men de leercultuur in de regio herstellen.


* * *

De Vlaamse regering kent 74.368 euro (3 miljoen fr.) aanvullende subsidie toe aan de vzw Vlaamse Turnliga voor de organisatie van het WK Artistiek Turnen in Gent. In het verleden had de vzw al 123.946 euro (5 miljoen fr.) subsidie gekregen, maar die bleek niet voldoende gezien de omvang van het evenement.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering keurt het ontwerp van de beheersovereenkomst tussen de Confederale Universiteit Antwerpen en de Vlaamse overheid betreffende het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (IOB) goed. Het IOB biedt derdecyclusonderwijs aan, verricht wetenschappelijk onderzoek en verleent wetenschappelijke dienstverlening op het vlak van ontwikkelingsbeleid en - beheer. In dit instituut is de expertise van het vroegere College van Ontwikkelingslanden en de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen ondergebracht. Het gebruik van beheersovereenkomsten maakt deel uit van de nieuwe verhouding tussen overheid en instellingen, zoals die in het Universiteitsdecreet is vastgelegd.


* * *

De Vlaamse regering kent aan de Vrije gesubsidieerde school voor buitengewoon onderwijs 'De Rozenkrans' in Oostduinkerke een afwijking toe op het principe dat een school slechts verschillende vestigingsplaatsen kan hebben in eenzelfde gemeente of agglomeratie.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering keurt het voorontwerp van decreet inzake de afsplitsing van de commerciële activiteiten van de VDAB opnieuw principieel goed. Het voorontwerp van decreet voorziet in de oprichting van twee vennootschappen; namelijk een vennootschap met sociaal oogmerk naar privaat recht, kortweg "Werkholding" en een NV naar privaat recht, zijnde "T-Groep". Ook de memorie van toelichting aangepast aan het advies van de SERV krijgt groen licht. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt een samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de gewesten goed betreffende de ontwikkeling van buurtdiensten en buurtbanen. Met dit samenwerkingsakkoord worden de zogenaamde "dienstencheques" mogelijk gemaakt. Het
samenwerkingsakkoord werd reeds principieel goedgekeurd op 10 juli 2001 in de Interministeriële Conferentie Werkgelegenheid. Voor de dienstencheques trekt de Vlaamse regering 13,8 miljoen euro (560 miljoen fr.) uit.


* * *

De Vlaamse regering kent 247.893 euro (10 miljoen fr.) werkingssubsidie toe aan vzw Vitamine W voor het opstarten van een leer-werk centrum. Het is een ontwikkelingsproject dat moet resulteren in een coherent aanbod van arbeidsmarktgerichte leertrajecten voor laaggeschoolde werkzoekenden en werknemers waaraan de meeste niet-commerciële derdenorganisaties uit de regio's actief meewerken.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT en van Vlaams minister Jaak GABRIELS:

De Vlaamse regering kent een subsidie van 1,4 miljoen euro (57 miljoen fr.) toe aan de Koning
Boudewijnstichting. Met de subsidie worden projecten gesteund in het kader van de uitbouw van zogenaamde nabijheidsdiensten. De federale overheid stelt eenzelfde bedrag ter beschikking voor projecten in Vlaanderen. Tevens keurt de Vlaamse regering een technische wijziging goed aan haar besluit van 8 september 2000 betreffende het impuls- en ondersteuningsprogramma van de meerwaardeneconomie.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De heren Guy De Clercq, Robert Roksnoer en Prof. Roland Vandierendonck worden door de Vlaamse regering aangeduid als leden van de nieuwe raad van bestuur van de Vlaamse Milieuholding (VMH). De heer Robert Roksnoer wordt voorgedragen als voorzitter van de raad van bestuur.


* * *

Met het oog op de definitieve invoering van de euro, en na advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse regering een aantal wijzigingen aan het Vlaams reglement betreffende de bodemsanering (VLAREBO) definitief goed. De wijzigingen betreffen onder meer de omzetting van een bedrag van 1000 frank voor de aanvraag van een bodemattest in 25 euro.


* * *

De Vlaamse regering keurt een lijst van projecten voor bos en natuur goed waar een gericht en versneld aankoopbeleid zal gevoerd worden met het oog op de realisatie binnen enkele jaren. Deze beslissing kadert in het aankoopproject natuur- en bosgebieden dat op 30 juni 2000 werd goedgekeurd. In de lijst zijn volgende projecten opgenomen: stadsbos Gent, stadsbos Kortrijk, stadsbos Oostende, Makegemse bossen, Meerdaalwoud, Oostvoorduinen en Blankaart. De kosten voor deze projecten worden geraamd op 34 miljoen euro (1,4 miljard fr.) voor de periode 2001-2004.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering het besluit over de subsidiëring van de kleinschalige erosiebestrijdingsmaatregelen die door de gemeenten uitgevoerd worden definitief goed.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering keurt de overeenkomst met de federale overheid goed in verband met de korting op de personenbelasting voor het aanslagjaar 2001.


* * *

Met het oog op de definitieve invoering van de euro begin 2002 keurt de Vlaamse regering, na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State, het ontwerpdecreet definitief goed dat de gevolgen van die euro-invoering regelt binnen het beleidsveld Ruimtelijke Ordening. Dit ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt een ontwerpdecreet principieel goed dat instemt met de overeenkomsten tussen de BLEU en Bolivia, Paraguay, Venezuela en Brazilië. Het sluiten van deze internationale investeringsakkoorden is van belang voor Vlaamse investeerders in het buitenland. Hoewel buitenlandse investeringen reeds beschermd worden door nationale wetgevingen, biedt een bilateraal verdrag bijkomende waarborgen wegens de voorrang van internationaal recht op het interne recht van een staat.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 650.000 euro (26,2 miljoen fr.) toe aan de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) voor de oprichting van het Vlaams Algemeen Fonds. De IAO groepeert regeringen, werkgevers en werknemers in een gemeenschappelijke actie voor de bevordering van de sociale rechtvaardigheid en de verbetering van arbeidsvoorwaarden overal ter wereld. Sinds 1991 werkt Vlaanderen via het Opleidingscentrum in Turijn samen met de IAO. In de beleidsnota 2000-2004 'Vlaams Buitenlands Beleid' is er sprake van een verdere structurele uitbouw van dit partnerschap. Daarom wordt nu het Vlaams Fonds opgericht. Het kan worden aangewend voor financiering van projecten, detachering van Vlaamse ambtenaren naar de IAO, stages van jonge Vlamingen en consultancy-opdrachten.


-----
einde

-----