Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX VLAAMS

MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 7 DECEMBER 2001

Poëzieprijs voor Dirk van Bastelaere

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux heeft beslist om de driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Poëzie toe te kennen aan Dirk van Bastelaere voor zijn bundel Hartswedervaren.

Bert Anciaux ervaart Hartswedervaren als een bijzonder intrigerende bundel. Het hart klopt literair doorheen de gedichten. De dichter ruilt de clichématige invulling van het begrip 'hart' als de 'zetel van het gevoel' in voor een bijzonder rijke, complexe en tegelijk ook ontluisterende veelheid aan beelden, woorden, indrukken, verhalen. Dirk van Bastelaere doet dat in gedichten waarin ideeënrijkdom en esthetiek, eloquentie en politiek elkaar vinden en blijvend uitdagen. Het is een uitdaging die op de lezer overkomt als een uitnodiging om Hartswedervaren te lezen en te herlezen.

De Poëzieprijs 1998-1999-2000 bedraagt 500.000 fr. Voor de toekenning van deze literaire onderscheiding werd de minister geadviseerd door mevr. Anne Marie Musschoot en de heren Hugo Brems (voorzitter), Yves T'Sjoen, Jos Joosten en Geert Buelens.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: koen.tsijen@vlaanderen.be