---

Ministerie van Defensie



---

´Nederlanders eens met steun in strijd tegen terrorisme´

07-12-2001

´Driekwart van de Nederlanders is het eens met de ondersteuning van de strijd in Afghanistan, door middel van schepen en vliegtuigen. De meeste mensen vinden dat ons land ook bereid moet zijn dergelijke steun te geven aan Amerika, wanneer de oorlog tegen het terrorisme zich zou verplaatsen naar Irak.´ Dit blijkt uit een opiniepeiling onder ruim duizend Nederlanders van 15 jaar en ouder, die in opdracht van de Stichting Maatschappij en Krijgsmacht eind november werd gehouden.

Uit de opiniepeiling blijkt verder dat deelname aan gevechtshandelingen en eventuele inzet van grondtroepen vergelijkbare instemming vindt, het eerste iets sterker dan het tweede. Ook wanneer onder de eigen militairen slachtoffers zouden vallen, oordeelt 66% dat Nederland mee moet blijven doen aan operaties tegen het terrorisme. Dit is het zelfde percentage als tijdens de oorlog om Kosovo. De noodzaak van de krijgsmacht wordt op dit moment door meer dan 80% onderschreven, een niveau dat voor het laatst in 1990 (na de Iraakse inval in Koeweit) werd gehaald.

Het volledige onderzoek wordt omstreeks 14 december op de internetsite van de Stichting Maatschappij en Krijgsmacht (www.smk.nl) gepubliceerd.