Ingezonden persbericht

SuSE Linux Enterprise Server 7 for S/390 gereed voor IBM eServer zSeries

SuSE biedt de ideale oplossing voor de consolidatie van bedrijfskritische e-business toepassingen met kernel 2.4, ondersteuning voor HiperSockets, Logical Volume Manager en Journaling Filesystem

SuSE Linux, internationaal koploper als aanbieder van softwareoplossingen voor open source besturingssystemen, kondigt de lancering aan van SuSE Linux Enterprise Server 7 for S/390, de nieuwste versie van het serverbesturings-systeem voor gebruik in bedrijfsmainframes. Gebaseerd op kernel 2.4, ondersteunt deze SuSE serverversie nu naast S/390 servers ook de IBM eServer zSeries 900.

IBM mainframes zijn met hun hoge prestaties en uitstekende storingsbestendigheid de ideale oplossing voor het draaien van bedrijfskritische toepassingen, zoals het beheer van ingewikkelde e-businesstransacties. SuSE Linux Enterprise Server 7 for S/390 laat zich uitstekend combineren met IBM's hardware en is daarmee het perfecte medium voor geconsolideerde serverdiensten op IBM mainframes, zoals intranet- en internetdiensten en databasetoepassingen. Bovendien biedt de SuSE Maintenance Service gegarandeerde investeringsbescherming, waarmee het besturingssysteem gedurende tenminste 24 maanden in een veilige, stabiele en geteste staat wordt gehouden.

"Cliënten profiteren van de consolidatie van grote serverparken door de lagere beheerkosten die uniforme serverstucturen met zich meebrengen," verduidelijkt Dirk Ott, Head of IBM Linux Marketing, EMEA Central Region. "Dit verlaagt niet alleen de beheerkosten van het systeem tijdens de integratie van nieuwe Linux-servers, maar het kan ook een grote besparing in ruimte en energiekosten betekenen."

Grotere systeemfunctionaliteit
Vergeleken met zijn voorganger kent SuSE Linux Enterprise Server 7 for S/390 een aantal belangrijke verbeteringen. SuSE Linux Enterprise Server 7 for S/390 is het eerste serverbesturingssysteem met volledige ondersteuning van HiperSockets, een nieuwe high performance feature van uitsluitend de IBM's eServer zSeries, waarmee de snelheid van gegevensoverdracht tussen virtuele servers in de mainframe aanzienlijk wordt verhoogd. Omdat het besturingssysteem van de host, z/OS, eveneens HiperSockets ondersteunt, is gegevensuitwisseling tussen SuSE Linux en z/OS mogelijk met maximale bandbreedte en nagenoeg geen vertraging.

SuSE Linux Enterprise Server 7 for S/390 ondersteunt nu ook het Journaling Filesystem ReiserFS. Vooral datapakketten die uit grote aantallen kleine bestanden bestaan, zullen profiteren van de doelmatigheid en prestaties van ReiserFS. Ook nieuw is dat de netwerk- en schijfconfiguratie nu dynamisch kunnen worden aangepast zonder dat een herstart nodig is. De Logical Volume Manager staat runtime-integratie van dynamisch verbonden opslagapparaten in bestaande virtuele volumes van bijna willekeurige grootte toe, waarmee praktisch ongelimiteerde schijfruimte zonder downtime geboden wordt.

Inclusief investeringsbescherming
Met tenminste 24 maanden onderhoud garandeert SuSE Linux Enterprise Server 7 for S/390 langetermijnplanning en investeringsbescherming, en waarborgt het de stabiliteit van het onderliggende, up-to-date gehouden besturingssysteem. Verbeteringen op het gebied van veiligheid, prestaties en bruikbaarheid worden eerst onderworpen aan een uitvoerige kwaliteitscontrole, met name met betrekking tot certificering van ISV-oplossingen. Binnen korte tijd worden deze verbeteringen uitsluitend op het SuSE Maintenance Web beschikbaar gesteld in de vorm van goed gedocumenteerde patches, fixes en updates. Gebruikers krijgen regelmatig bericht over de beschikbaarheid van zulke bestanden en ontvangen elke drie maanden update cd's met alle belangrijke verbeteringen. SuSE experts bieden bovendien assistentie bij het installeren van de patches, fixes en updates. Als aanvulling op deze service biedt SuSE individuele hulp bij het integreren van nieuwe patches in het bestaande systeem en bij de lopende systeembesturing. De optionele SuSE Linux Premier Software Support omvat zelfs ondersteuning van een aantal applicaties.

De railvrachtvervoerder Transtar draait een real time trackingsysteem op SuSE Linux Enterprise Server 7 for S/390 en biedt dus on line vrachtinformatie aan werknemers en cliënten. "De mensen bij SuSE zijn zeer hulpvaardig geweest en boden wanneer nodig assistentie per telefoon, e-mail en bij interne trainingssessies," aldus Tom Pajak, Senior Manager Information Support van Transtar. "Het succes van dit project is zonder twijfel belangrijk voor ons gehele bedrijf en we hebben het gevoel dat we de juiste keuze hebben gemaakt, met de meeste flexibiliteit voor onze langetermijnbehoeften."

De platformonafhankelijke beschikbaarheid stelt bedrijven in staat SuSE Linux te integreren in alle systemen binnen hun IT-omgeving - van pc-clients tot krachtige hostsystemen - en om verder te werken onder vertrouwde systeemomstandigheden. Door een breed scala van hardware te ondersteunen, waaronder notebooks en servers gebaseerd op IA32, IA64, Sparc, PowerPC, IBM eServer pSeries, IBM eServer iSeries, tot aan de nieuwste high performance mainframes van IBM, is SuSE Linux voorbestemd om hét besturingssysteem voor professionele toepassingen te worden.

SuSE Linux Enterprise Server 7 for S/390 verschijnt op 2 cd's, samen met een handboek, een developers kit met meer dan 1300 toepassingen op 5 cd's en 30 dagen uitgebreide ondersteuning. Bij het gratis systeemonderhoud voor 12 maanden is de update CD met gedocumenteerde en op kwaliteit gecontroleerde fixes, patches en updates inbegrepen, evenals ondersteuning van SuSE experts bij de installatie ervan. SuSE Linux Enterprise Server 7 for S/390 zal vanaf eind november verkrijgbaar zijn bij SuSE en SuSE Linux Enterprise Partners.

Zie voor meer informatie http://s390.suse.de/en/.

Vragen aan SuSE experts zijn welkom via het e-mailadres S390-sales@suse.de.

Over SuSE
SuSE Linux is een van de toonaangevende aanbieders van complete oplossingen gebaseerd op het open source besturingssysteem Linux. Naast besturingssystemen en toepassingen voor particuliere gebruikers biedt SuSE softwareoplossingen en complete systemen voor het gebruik van Linux in bedrijven.

SuSE biedt enterprise cliënten ondersteuning via een uitgebreid programma aan gekwalificeerde consulting-, training- en supportdiensten. SuSE heeft het grootste ontwikkelingsteam voor open source oplossingen ter wereld in huis en biedt haar unieke project- en supportkennis via internet aan in de grootste Linux knowledge database die bestaat.
Voor meer informatie over SuSE : www.suse.de/en/ .

Voor nadere informatie:
SuSE Linux AG, Martina Eckstein, tel.: + 49 911 74053507, fax: + 49 911 7417755,
email: meck@suse.de
Effect adviesgroep,Tjarko Rookmaker, tel. 023 - 547 07 97; fax: 023 - 547 12 39,
email: suse@effect-europr.nl