Ingezonden persbericht


Laatste nieuws KNMI
7 december 2001

KNMI-onderzoekers vinden verband tussen herfst en komende winter

Hoewel de weerkaarten voor de komende dagen een serieuze vorstperiode in het vooruitzicht stellen wordt, als er geen toeval in het spel is, de komende winter als geheel waarschijnlijk toch een gemiddelde Hollandse winter. Dat zeggen klimaatonderzoekers Geert Jan van Oldenborgh en Peter Siegmund, die een intrigerend verband vonden tussen de gemiddelde temperatuur van de herfst op grote hoogte in de atmosfeer en het temperatuurgemiddelde in de opvolgende winter aan de grond in het noordwesten van Europa. De onderzoekers houden echter nog een grote slag om de arm omdat het gevonden verband nog beter uitgezocht moet worden.

De onderzoekers bekeken oude gegevens data van de gemiddelde herfsttemperatuur in de stratosfeer op 16 kilometer hoogte boven Groenland tot Alaska en het gemiddelde over de drie wintermaanden, december, januari en februari in De Bilt. Uit dat onderzoek blijkt dat de wintertemperatuur hier gemiddeld hoger was naarmate de herfsttemperatuur boven die poolgebieden hoger was. Of de resultaten ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden om de kans op een strenge of zachte winter te voorspellen zal de toekomst moeten leren. De
afgelopen herfst lag de temperatuur in de stratosfeer op een gemiddeld niveau en dat zou voor het noordwesten van Europa wijzen op een normaal wintergemiddelde.

Dat sluit vorstperiodes niet uit: de winter van 1997, die gemiddeld maar weinig kouder dan de norm, kende een felle koudegolf met op 4 januari zelfs een Elfstedentocht.

Op onze site leest u meer over dit nieuwe onderzoek en het winterweer: http://www.knmi.nl/voorl

Harry Geurts
persvoorlichter KNMI
mailto: geurts@knmi.nl
telefoon 030 22 06 317
telefax 030 2211 195

KNMI
Postbus 201
3730 AE De Bilt